ZA ČASNI KRST I USPOMENU NA LUKU: Mnogi se spremaju za Bogojavljenje, a u Ratkovu kod Odžaka učesnici će plivati za žrtve bahate vožnje

E.V.N.

11. 01. 2024. u 07:55

PRIPREME i prijave za tradicionalno obeležavanje Bogojavljenja plivanjem za časni krst uveliko teku u mnogim mestima širom Srbije. Fondacija "Luka Jovović" u Ratkovu organizuje bogojavljensko plivanje u spomen na žrtve bahate vožnje, a zainteresovani mogu da se prijave i za plivanje na Grzi, kao i u Kragujevcu, a u viteštvu povodom velikog pravoslavnog praznika nadmetanje će biti priređeno i na Drini.

ЗА ЧАСНИ КРСТ И УСПОМЕНУ НА ЛУКУ: Многи се спремају за Богојављење, а у Раткову код Оџака учесници ће пливати за жртве бахате вожње

foto Privatna arhiva

Fondacija "Luka Jovović" u Ratkovu kod Odžaka, osnovana u spomen na dečaka (15) stradalog u saobraćajnoj nesreći i za podršku porodicama žrtava bahatih vozača, organizovaće 19. januara bogojavljensko plivanje za časni krst na jezeru porodičnog salaša. Porodica drugu godinu zaredom organizuje bogojavljensko plivanje čuvajući uspomenu na Luku, koji je kao 11-godišnjak 2019. prvi stigao do časnog krsta kao najmlađi od oko 70 učesnika bogojavljenskog plivanja na gradskom bazenu u Odžacima. Njegova sestra Anja (21) je prošle godine, podsećajući na podvig svog brata, plivala za časni krst na odžačkom bazenu.

Sabor na Drini

LOZNIČANI koji žele da plivaju za časni krst mogu se prijaviti na sam dan plivanja do 11.30 ili putem telefona 060/537-63-77. U 12 časova je osvećenje časnog krsta kao i blagosiljanje plivača, a nakon toga plivanje na stazi dugoj 33 metra. Na obali Drine za sve posetioce biće obezbeđeni besplatni topli napici, a nakon plivanja biće upriličen svečani ručak za sve učesnike, goste i organizatore.

Lukin otac Dragan pozvao je sve zainteresovane da se do 16. januara prijave na salašu "Jovović". Kako je istakao, zasad je prijavljen najmlađi učesnik, a to je šestogodišnja Milica Grujić iz Trstenika, koja će plivati u čast svog brata Nikole, kadeta Vojne akademije u Beogradu, stradalog u saobraćajnom udesu 9. jula 2022, u svojoj 20. godini.

Grupa građana "Odbranimo Grzu" i TO Paraćin pozvale su sugrađane da se prijave za bogojavljensko plivanje na reci Grzi. Ovo je peta godina manifestacije koja nema takmičarski karakter. Prijavljivanje je lično u TO ili putem telefona 060/534-77-11.

Kragujevčani zainteresovani za bogojavljensko plivanje mogu se prijaviti do 15. januara, na pultu zatvorenog bazena, a za maloletne učesnike, uz blagoslov sveštenika, potrebna je i overena saglasnost roditelja i lekarski pregled.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOLIM VAS, POMOZITE MI! Umro 15-mesečni sin legendarnog sportiste - on ne može da dođe sebi od bola