PARAĆINSKI “EKOS“ ZAVRŠIO PROJEKAT: Manje zagađenje životne sredine uz reciklažu (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

08. 01. 2024. u 12:18

KAKO bi se smanjilo zagađenje životne sredine, a unapredila praksa upravljanja otpadom na teritoriji opštine Paraćin, Udruženje građana „Ekološki obrazovni centar“ (EKOS) realizovalo je projekat „Od otpada do sirovine“.

ПАРАЋИНСКИ “ЕКОС“ ЗАВРШИО ПРОЈЕКАТ:  Мање загађење животне средине уз рециклажу (ФОТО)

Foto: Z: Rašić

„EKOS“ je poznat po brojnim ekološkim projektima, a ovaj poslednji odnosi se na plastičnu i aluminijumsku ambalažu. Ovaj projekat rađen je radi pokretanja primarne selekcije plastičnog i aluminijumskog otpada, pa je EKOS svim srednjim školama u tom gradu – Gimnaziji, Ekonomsko-trgovinskoj, Mašinsko-elektrotehničkoj i Tehnološkoj, poklonio po presu za ove dve vrste čvrstog otpada.

Isti dar dobila je i Opšta bolnica Paraćin, kao i Mesna zajednica sela Potočac, naglašava Anđelka Milanović, predsednica ovog udruženja.

- Na taj način ravnomerno smo podstakli obrazovni sektor,  institucije i građane,  da sami krenu sa primarnom selekcijom, te da plastičnu i alimunijumsku ambalažu prepoznaju kao reciklažni otpad koji ne treba da završi na deponiji .

Foto: Z: Rašić

U školskom dvorištu Tehnološke škole nedavno su postavljene i tri kante za selekciju primarnog otpada, sa preciznim uputstvom na svakoj. Iznad je montirana presa, pa učenici nakon doručka, odnosno užine, vrlo lako mogu da ispresuju aluminijumsku konzervu ili plastičnu flašicu i ubace je potom u odgovarajući kontejner.

Kako u otpadu prepoznati sirovinu i kako dalje sa njim postupati nastavnici paraćinskih srednjih škola mogli su da saznaju i iz edukativnog predavanja koje je održao Miroslav Radovanović, izvršni direktor firme PWW, u okviru koje radi regionalna sanitarna deponija kod Jagodine, dok su učenici Tehniloške škole, u okviru istog projekta, čistili od otpada korito reke Crnice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave