KAMPANJA VAĐENJA ŠEĆERNE REPE U BANATU: Oprez - blato na kolovozu

Рада Шегрт
Rada Šegrt

26. 12. 2023. u 05:00

JOŠ od početka novembra, vozači se žale da je na kolovozima lokalnih i magistralnih puteva u okolini Kikinde mnogo blata, što ugrožava bezbednost saobraćaja, posebno putničkih automobila. Kažu, ova pojava je svakodnevna, jer na asfalt sa oranica izlaze traktori i druge mašine, a problem je posebno izražen od početka kampanje vađenja šećerne repe, jer je povećana frekvencija kamiona sa prikolicama...

КАМПАЊА ВАЂЕЊА ШЕЋЕРНЕ РЕПЕ У БАНАТУ: Опрез - блато на коловозу

Foto: R. Šegrt

Posebno je, saznajemo, kritično ujutro i uveče, kada ima poledice, pa - dok nadležni ćute - vozači su se samoorganizovali i posredstvom društvenih mreža upozoravaju jedni druge na opasne deonice - poput trase ka Zrenjaninu, na primer.

Iz Policijske uprave u Kikindi poručuju da su vozači traktora i svih vozila koja se koriste u poljoprivredi obavezni da se "uvere da na put neće izneti blato ili bilo šta drugo što može da ugrozi bezbedno odvijanje saobraćaja". Izgradnjom takozvanih otresišta olakšano je čišćenje pre izlaska na asfalt, a ako se to i dogodi, vozač je dužan da blato ukloni, jer u suprotnom sledi fiksna kazna od 10.000 dinara. Ako je na taj način izazvana neposredna opasnost za drugog učesnika u saobraćaju, ili prouzrokovan udes, globa se kreće u rasponu od 15.000 do 30.000 dinara.

Kontrole

- U VREME poljoprivrednih radova, Saobraćajna policija na području Severnobanatskog okruga pojačano kontroliše vozače poljoprivrednih mašina. Od početka godine, sankcionisano je 106 raznih prekršaja: od neosvetljenih i neadekvatno obeleženih mašina, do iznošenja blata na puteve - saopštava PU u Kikindi.

Nažalost, retko ko se obazire i koristi pomenuta otresišta, koja je lokalna samouprava pre nekoliko godina napravila upravo zarad preventive.

- Na području Kikinde ima 25 otresišta koja su ravnomerno raspoređena, u svim katastarskim opštinama i naseljenim mestima - kaže Miroslava Narančić, sekretarka Sekretarijata za poljoprivredu i ruralni razvoj Kikinde.

Istine radi, na nekim pravcima povremeno se mogu sresti i traktorske cisterne poljoprivrednih kompanija koje vodom peru kolovoze, da bi ukonile blato. Ali, i to je problem jer se na asfaltu stvara opasna poledica...

Foto: G. Birimac

Putevi blatnjave piste

Foto: R. Šegrt

Blato prekrilo kolovoz

Foto: R. Šegrt

Međusobna upozorenja vozača

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)