SRPSKU BOGOMOLJU GRADE I MAĐARI: U Banatskoj Topoli kod Kikinde počela gradnja pravoslavne crkve (FOTO/VIDEO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

13. 12. 2023. u 19:40

EPARHIJA banatska, uz pomoć vernika i dobrovoljnih priloga meštana, gradi crkvu u selu Banatska Topola kod Kikinde, u kojem žive Srbi i Mađari.

СРПСКУ БОГОМОЉУ ГРАДЕ И МАЂАРИ: У Банатској Тополи код Кикинде почела градња православне цркве (ФОТО/ВИДЕО)

foto: R. Šegrt

Biće to prvi hram SPC u ovom malom mestu, otkad su ga pravoslavci naselili tokom kolonizacije, 1946, koji se zida i komšijskom slogom i ljubavlju, jer akciju pomažu i meštani rimokatolici.

Hram posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu biće dug 17, širok sedam, a visok 14 metara.

- Parcela za gradnju obezbeđena je tako što je Eparhija banatska, za 3.000 evra, kupila staru kuća sa placem u glavnoj ulici, a ista suma izdvojena je i za rušenje dotrajalog objekta i čišćenje zemljišta. Projekat Nanada Bočarskog iz Zrenjanina koštao je još 1.200 evra - objašnjava jerej Aleksandar Lekić, starešina bašaidske parohije, kojoj pripada i crkva u izgradnji.

Kaže, u dosadašnje radove uloženo je oko 25.000 evra, pomažu i komšije Mađari.

foto: R. Šegrt

Buduća crkva u Banatskoj Topoli

Crkva se, inače, gradi uz blagoslov vladike banatskog Nikanora, već su ozidani temelji i spoljni zidovi do visine od visine od pet metara, a plan je da dogodine bude postavljen i krov, kako bi na dan Svetih apostola Petra i Pavla, 12. jula, nova bogomolja mogla da bude i osveštana.

foto: R. Šegrt

Crkvu gradi Eparhija banatska

A, gradnju novog pravoslavnog hrama već najavljuju tri zvona. Jedno je isplaćeno, a za druga dva tek treba da se prikupi novac. Malo zvono, od 35 kilograma, budućoj crkvi poklonila je porodica Lekić, sveštenik Aleksandar i njegova supruga Dajana, za zdravlje svog dvogodišnjeg sina Arsenija.

foto: R. Šegrt

Jerej Aleksandar Lekić

- Molim sve ljude dobre volje koji imaju mogućnosti i žele da pomognu zidanje, da priloge uplate na račun: 165-7010592032-47, sa naznakom za crkvu u Banatskoj Topoli - apeluje otac Lekić, podsećajući da u Banatskoj Topli živi oko 800 ljudi srpske i mađarske nacionalnosti, te da u selu od 1899. postoji Rimokatolička crkva.

"Preslica" kao na Mediteranu

- HRAM će biti jedinstven u Banatu, sa "preslicom", nalik onima na Mediteranu. Neće imati toranj, već će se zvona nalaziti spolja, u "preslici". Takve crkve trenutno nema u Banatskoj eparhiji, a još jedna gradiće se u Pančevu, na Strelištu - objašnjava otac Lekić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave