"GUSLE" - ČUVARI TRADICIJE: Priznanje Pokrajine Akademskom društvu iz Kikinde za negovanje muzike (FOTO)

R. Š.

04. 12. 2023. u 06:00

AKADEMSKO društvo za negovanje muzike „Gusle“ iz Kikinde, jedno od najstarijih u Srbiji, dobitnik je ovogodišnjeg pokrajinskog priznanja "Ferenc Feher", najvišeg u oblasti kulture.

ГУСЛЕ - ЧУВАРИ ТРАДИЦИЈЕ: Признање Покрајине Академском друштву из Кикинде за неговање музике (ФОТО)

Foto: Grad Kikinda

Nagrada im je uručena na svečanoj akademiji koja je održana povodom 105 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji. „Gusle“ su ovo priznanje zaslužile za kvalitetan, višedecenijski kontinuiran rad u oblasti nacionalne kulture, očuvanje običaja i tradicije.

Foto: ADZNM "Gusle"

Ženska pevačka grupa "Gusala"

Društvo je osnovano davne 1876. godine na inicijativu advokata Milana Petrovića i grupe nekadašnjih istaknutih Kikinđana: Đorđa Radaka, dr Ranka Granića, dr Vlajka Majinskog i Mirka Bogdana. Zanimljivo je da od tada do danas nije menjalo ime. „Gusle“ su oduvek okupljale veliki broj članova u više sekcija, danas ih je oko 400 u više folklornih i pevačkih grupa, orkestara, imaju soliste i hor. Deluju kao udruženje građana, ali im veliku finansijsku podršku daje lokalna samouprava, zbog velikog značaja za kulturni život grada, ali i Vojvodine i Srbije. Pored ostalog, već 22 godine „Gusle“ organizuju međunarodni festival orkestara "Fenok" i etno-kamp na kojem se istražuje muzička tradicija Banata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove