PANIK TASTER JOJ SPASAO ŽIVOT: Trsteničanka pritisnula uređaj umrežen sa gerontodomaćicom, a ona pozvala Hitnu pomoć (FOTO)

S.BABOVIĆ

23. 11. 2023. u 20:17

TRSTENIČANKA (92) iz sela Medveđe bila je sama u kući kada joj je naglo pozlilo 6. oktobra ove godine.

ПАНИК ТАСТЕР ЈОЈ СПАСАО ЖИВОТ: Трстеничанка притиснула уређај умрежен са геронтодомаћицом, а она позвала Хитну помоћ (ФОТО)

Foto:Zenska inicijativa Trstenik

Pritisla je panik taster, umrežen sa njenom gerontodomaćicom, koja je odmah pozvala Hitnu pomoć. Taj poziv joj je spasao život i jedan je od mnogih, koji je na teritoriji Trstenika, Brusa i Prijepolja pokazao sve prednosti ove inovativne usluge, za sada, uvedene u 30 staračkih domaćinstava.

Panik taster kod najstarijih i ugroženih prvi put se u praksi primenjuje na području Srbije, a cilj je da svuda zaživi. Iskustva gerontodomaćica bila su presudna da dva udruženja, "Ženska inicijativa" iz Trstenika i "Evrokontakt" iz Kruševca, dobiju podršku EU i Ministarstva za evropske integracije za pilot - projekat.

- Taster je povezan sa našim monitoring centrom, koji preusmerava poziv do gerontodomaćice, a ukoliko ona nije dostupna, do koordinatora usluge za određenu opštinu - predočava Vesna Milosavljević, predsednica Udruženja "Ženska inicijativa Trstenik". To znači da se brzo alarmiraju hitna pomoć ili druge potrebne službe.

Korisnici usluga svedoče da im je važno što ne moraju da koriste mobilni telefon, u imeniku traže i okreću brojeve, već samo jednim pritiskom na taster, dobijaju pomoć. Hipotetički, mogu biti i u takvom zdravstvenom stanju da ne mogu da objasne šta im se dešava.

Kada padnu ili im pozli

Gerontodomaćice kod korisnika provedu po dva sata, tri puta nedeljno, ali im je potrebno da kontaktiraju sa nekim brzo, ukoliko dođe do pada ili im se pogorša zdravstveno stanje, mimo naznačenog perioda - napominje Nenad Krstić iz "Evrokontakta".

Projekat "Unapređenje usluge Pomoć u kući za stare, korišćenjem nove komunikacione opreme", koji relaizuju dva udruženja nastaviće dalje da se razvija, napominju autori.

- Imali smo i pozive u trenucima uznemirenja, kada je nestajala struja, kada su bile nepogode ovog leta - objašnjava Milenković, dodajući da se test - period upotrebe ovih uređaja koristi i kako bi se usavršio sistem.

Boravak gerontomaćica u domovima kod starih i bolesnih jeste značajan, ali je vremenski ograničen, a potreba za podrškom postoji 24 sata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!