MAMOGRAF ZNAČI - ŽIVOT: Leskovčanke zadovoljne što će preventivnu dijagnostiku ponovo moći da obavljaju u svom gradu

Игор Митић
Igor Mitić

26. 10. 2023. u 13:28

KADA novi mamograf bude počeo sa radom, savetujem svim ženama da obavezno provere i najmanju sumnju, ili da odu na preventivni pregled, jer je bolest izlečiva, ako se otkrije na vreme - prenosi lično iskustvo Milka Vukašinović (68), koju smo zatekli na ulazu u leskovačku Opštu bolnicu.

МАМОГРАФ ЗНАЧИ - ЖИВОТ: Лесковчанке задовољне што ће превентивну дијагностику поново моћи да обављају у свом граду

foto: I.Mitić

Milka je pre 14 godina operisala levu i ima zakazanu mamografiju desne dojke. Zbog toga je raduje činjenica da će redovne kontrolne preglede ponovo moći da obavi u državnoj zdravstvenoj ustanovi, tim pre što je posle hirurškog zahvata u invalidskoj je penziji, pa će nabavka novog bolničkog mamografa, kaže, uticati i na njen kućni budžet. Jer, kod privatnika se mora da se plati...

- Srećom, nisam imala ove zdravstvene tegobe, ali se radujem svakom napretku i modernizaciji leskovačkog zdravstva. Verujem da svima znači što će sve žene imati priliku da u svom gradu provere zdravlje i da obave pregled koji može da im sačuva i produži život - kaže Zorica Mitrović (56) iz Grdelice, dok Marina Nikolić (66), iz jednog sela u okolini Vučja, priznaje da dosad nije bila na mamografiji, ali je svesna "kritičnih" godina i neophodnosti te vrste pregleda koja joj je sada na dohvat ruke.

A, da svest o raku dojke još nije dovoljno razvijena, potvrđuje i kratka izjave jedne starije žene iz okoline Grdelice...

- Ja sam sa sela, nisam imala tih problema, ali žene koje su obolele još se kriju jedna od druge, kao da je to sramota. Nažalost, opasna je to bolest i dobro je da se otkrije na vreme - veli pacijentkinja koja niše želela da joj otkrivamo identitet.

Plan 3.500 pregleda godišnje

DOK se nisu pokvarila oba mamografa, u leskovačkoj bolnici i Domu zdravlja godišnje se obavljalo oko 3.500 pregleda - uključujući i one preventivne, u okviru organizovanog skrininga na koji su pacijentkinje bile pozivane.

- Plan je da ponovo uspostavimo takav sistem. Dok Dom zdravlja ne dobije novi aparat, pokušaćemo da popravimo njihov postojeći uređaj, baš kao što smo lanjski problem prevazilazili radom na pokretnim mamografima - najavljuje dr Dimitrijević.

Iz leskovačke Opšte bolnice, s druge strane, poručuju da čine sve da bi mamograf koji su dobili bio u funkciji što je pre moguće.

- Montaža uređaja najnovije generacije biće završena do kraja nedelje, a potom predstoji da nadležni obave neophodna merenja, jer zračenjem ne smemo da ugrožavamo pacijente i osoblje - objašnjava dr Nebojša Dimitrijević, direktor pomenute zdravstvene ustanove, uz napomenu da će se pregledi novim mamografom obavljati na osnovu uputa svog izabranog lekara i specijaliste.

Kako je najavljeno, početkom decembra, istu dijagnostiču opremu dobiće i Dom zdravlja u obližnjem Vlasotincu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)