DUBOREZ JE BIO OPTOČEN ZLATOM: Obeležen jubilej – vek i po lozničke crkve Pokrova Presvete bogorodice

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

14. 10. 2023. u 13:04

VELIKI jubilej - 150 godina lozničkog hrama Pokrova Presvete Bogorodice obeleženo je danas u ovoj bogomolji.

ДУБОРЕЗ ЈЕ БИО ОПТОЧЕН ЗЛАТОМ: Обележен јубилеј – век и по лозничке цркве Покрова Пресвете богородице

foto V Mitrić

Svetu arhijerejsku liturgiju predvodio je episkop osječko poljski baranjski Heruvim, kome na tome zahvalio episkop šabački Jerotej. Vladika se zahvalio od srca, i episkopu valjevskom Isihiju.

- A, sa njima pozdravljamo i čitavu njihovu crkvu jer su oni glava svojih pomesnih crkava, svojih eparhija, tako da da je i sva pastva i sav narod njihov prisutan danas sa nama u slavljenju velikog praznika - rekao je episkop vladika Jerotej.

Pored arhijereja, sveštenstva i monaštva, okupio se veliki broj verujućih ljudi Jadra, susednih mesta, ali i mnogi vernici iz Republike Srpske.

- Naši preci podigli su ovde u Loznici ovaj velelepni hram, zajedno sa stanovnicima okolnih sela i nisu žalili truda i znoja da podignu ovaj hram i da ga urade najbolje što je moguće - rekao je vladika Jerotej. - Kada je napravljen ovaj velelepni hram njegov ikonostas, duborez bio je optočen zlatom. Oni su to pravili kao znak pobede, kao znak pobede nad ropstvom turskom, zahvalnost Bogu za slobodu koja nam je data i majci Božjoj koja svojim pokrovom zakrila i sakriljuje ovaj narod od tada pa sve do danas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave