SVEČANA AKADEMIJA ZA JUBILEJ: U Loznici obeležavaju 150 godina hrama Pokrova Presvete Bogorodice (FOTO)

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

13. 10. 2023. u 19:50

U Vukovom domu kulture u Loznici večeras je održana svečana akademija povodom velikog jubileja - 150 godina hrama Pokrova Presvete Bogorodice.

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ЗА ЈУБИЛЕЈ: У Лозници обележавају 150 година храма Покрова Пресвете Богородице (ФОТО)

Foto; V. Mitrić

Lozničane i goste je, u ime Eparije šabačke, kojoj pripada ova bogomolja, pozdravio  i poželeo dobrodošlicu episkop šabački Jerotej. Reč je, kako je naglasio episkop, "o velikom jubileju grada i eparhije i svih nas".

- Ovo je i jubilej naše vascele Srpske pravoslavne crkve  -150 godina starolozničke - rekao je vladika Jerotej. - Večeras nas je u ovom hramu kulture, u Vukovom domu kulture, sabrala ona koja se pokazala širom nebesa i uzvišenijom od anđela, Presveta djeva Marija - mati Boga živoga. Sabrala nas je ovde kako bismo prozborili koju reč o  jednom mnogo uzvišenijem hramu, o domu njenom koju su joj naši preci darovali kao uzdarje za svu njenu brigu i ljubav prema ljudskom rodu i  to pre ravno 150 godina. Hram čiju ćemo slavu i jubilej sutra liturgijski proslaviti je  najbolji primer vere i pobožnosti naroda Loznice i Jadra, kako u ono vreme kada je sa mukom i ljubavlju podizan kao i u sva potonja vremena  u kojima  se Loznica i Jadar kao i sva  naša zemlja  često nalazili na krstu i stradanjima.

Ovaj hram je, po rečima episkopa Jeroteja, "iznikao  na krvi i kostima naših junačkih predaka koji su se tu borili protiv turske sile davne 1810 godine, braneći svoj rod i svoje hrišćansko ime.

- Prvi među njima, čije kosti do danas  počivaju pored bogorodičnog hrama u Loznici je vojvoda loznički Anta Bogićević -poručio je vladika Jerotej.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije