„U NOVOM SADU HEJ...“: Počeo 16. Svetski Tamburica fest (FOTO/VIDEO)

S.BAJIĆ

14. 09. 2023. u 22:28

„U Novom Sadu, hej...“, večeras je u taktu hit pesme, Tamburaškom promenadom i defileom majstora pera i žice gradskim ulicama, počeo 16. Svetski Tamburica fest.

„У НОВОМ САДУ ХЕЈ...“: Почео 16. Светски Тамбурица фест (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: S. Bajić

Na njemu će do nedelje, 17. septembra, na Trgu slobode da se takmiče orkestri iz šest  zemalja, kao i 15 vokalnih solista i solistkinja iz 11 država, na Tamburaškoj mondoviziji, a sve to pratiće sadržajan prateći i revijalni program.

Tamburaška promenada startovala je ispred Muzeja tamburica festa, jedinstvenog u Srbiji, pa su fijakeri, okićeni tamburašima špartali novosadskim bulevarima, sve do centra grada. Tamo su ih dočekali članovi folklornih ansambala i uz zvuke tanke žice tamburice zaigrali kolo zajedno sa poštovaocima i ljubiteljima tradicionalnog, izvornog zvuka.

Zatim je usledio defile tamburaša Zmaj Jovinom ulicom, sve do spomenika čuvenom poeti i lekaru ispred Vladičinog dvora, gde se nastavilo sa muziciranjem. Tamburaši su se kasnije preselili i nastavili sa pesmom po baštama novosadskih restorana u centralnim gradskim ulicama i priredili Tamburaško kafansko veče.

Sutra, u petak, 15. septembra, na Trgu slobode od 20 do 21 čas je ceremonija svečanog otvaranja festivala, na kojoj će nastupiti Veliki tamburaški orkestar KUD “Branko Radičević” iz Rume i mešoviti hor gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj”. Od 21 do 22 časa je Tamburaška mondovizija, internacionalno takmičenje 15 vokalnih solista i solistkinja iz 11 zemalja u pratnji Velikog tamburaškog orkestra RTV Vojvodina u izboru za najlepšu pesmu. Od 22 do 22.30 časova je proglašenje pobednika i dodela nagrada, a zatim sledi celovečernji koncert Dejana Matića.

U subotu, 16. septembra, treće festivalsko veče otvoriće od 20 do 21 čas tamburaški orkestar Aldomaš, a od 21 do 22 časa je takmičenje tamburaških orkestara iz šest država za titulu najboljeg u 2023. godini. Od 22 do 22.40 časova, je koncert benda “Hercenšlus” a zatim sledi ceremonija dodela nagrada tamburaškim orkestrima. U 23 časa počinje koncert “Leksington benda”.

U nedelju, 17. septembra, u Muzeju Tamburica festa, biće održana Promocija stručnih radova Svetske tamburaške asocijacije na kojoj će se okupiti članovi te institucije iz Srbije i inostranstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave