BICIKLOM NA SALAŠE: U gradu trenutno ima oko 103 kilometra uređenih staza za više od 40.000 dvotočkaša

S. BAJIĆ

15. 09. 2023. u 07:15

GRAD Novi Sad realizuje izgradnju prve deonice biciklističke staze do Čeneja, koja vodi preko Rumenke, Irmova i Kisača i koja obuhvata deo do mosta na kanalu Duvan - Tisa - Dunav u dužini od 9,6 kilometara.

БИЦИКЛОМ НА САЛАШЕ: У граду тренутно има око 103 километра уређених стаза за више од 40.000 двоточкаша

Foto: S. Bajić

Vrednost investicije za taj projekat je 213.627.987 dinara, a planirani završetak radova je sredina marta meseca 2024. godine.

Tako će, u konačnoj realizaciji, Novi Sad imati biciklističku stazu ka Čeneju u ukupnoj dužini od 20,2 kilometra, a značaj investicije za Grad ogleda se i u činjenici da predstavlja obilaznicu međunarodne Evrovelo 6 rute.

Novi Sad je, inače, grad sa najvećom dužinom izgrađenih biciklističkih staza u Srbiji, trenutno sa svoja 103 kilometra, a koristi ih, prema procenama, više od 40.000 biciklista.

- Celokupna mreža biciklističkih staza, koja povezuje naseljena mesta na teritoriji Grada Novog Sada, kao obilaznica Evrovelo 6 rute, omogućiće cikloturistima pristup brojnim znamenitostima u gradu, ali i u prigradskim naseljima. Kroz stvaranje uslova za razvoj cikloturizma, podsticanje bržeg i jednostavnijeg kretanja ljudi, razvoj sporta i eko-turizma, povećavaju se atraktivnosti turističke ponude i ukupan ekonomski razvoj regiona - kažu u Gradskoj upravi za saobraćaj i puteve.

Dunavska biciklistička ruta

EVROVELO je biciklistička mreža sastavljena od 15 dugih ruta koje pokrivaju i povezuju čitav evropski kontinent. Kreće iz Francuske, a završava se u Rumuniji, na obali Crnog mora. Njena ukupna dužina je oko 3.700 kilometara. U Srbiji trasa Evrovelo 6 sledi tok Dunava, pa je poznata i pod imenom - Dunavska biciklistička ruta.

Nedavno je završena treća faza radova na izgradnji biciklističke staze Novi Sad - Begeč, na deonici od Ulice Sime Matavulja do Dunavske ulice u Futogu, duga 10,5 kilometara. Za radove na toj deonici uloženo je 170 miliona dinara.

Biciklistička staza do Begeča najvećim delom vodi po kruni odbrambenog nasipa od Dunava, a manjim kroz urbanu zonu.

Međunarodni značaj staze ogleda se u tome što pripada koridoru Evrovelo 6, koji se prostire od Atlantika do Crnog mora i predstavlja jednu od najpopularnijih i najdužih evropskih biciklističkih ruta.

V.N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?