POJEO PAPRIKU I OD SUZAVCA LJUĆU: Nišlija Dalibor Milošević prvak u Srbiji u degustaciji najpaprenijih feferona

J. Ć.

09. 09. 2023. u 08:15

PAPRIKA karolina riper ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao najljuća papričica na svetu. Ljuta je oko 2,2 miliona na Skovilovoj skali ljutine, što je za 200.000 jedinica ljuće od sastava suzavca ili biber spreja. Dalibor Milošević (38) iz niškog naselja Brzi Brod, prvak u Srbiji u degustaciji najljućih paprika, pojeo ju je u gotovo jednom zalogaju i opisao nam kako izgleda kada u stomaku imate "živu vatru".

ПОЈЕО ПАПРИКУ И ОД СУЗАВЦА ЉУЋУ: Нишлија Далибор Милошевић првак у Србији у дегустацији најпапренијих феферона

Foto: j. ć.

Dalibor od malena obožava da jede ljuto, a kod kuće i sam uzgaja papričice. Međutim, Karolinu riper konzumira samo kada se sprema za takmičenja i ljute izazove. On nam je demonstrirao i opisao kako izgleda pojesti papriku koja je od obične koja se uzgaja kod nas, ljuća više od 100 puta. Već posle prvog zagriza krenulo je štucanje, dok su suze navirale na oči, a glas postajao promukao i tanak.

- Ove godine sam učestvovao na sedmom "Superljutom izazovu", koji se organizuje u Ćupriji. Ogranizator je Živojin Antić, takođe iz Ćuprije, organizovao je "Superljuti izazov" na njegovom imanju, ljute čili paprike i paradajz. Ovo je moje prvo takmičenje i osvojio sam prvo mesto. Na takmičenju je bilo 15 krugova. Počelo je ljutom paprikom halopenjo od 5.000 skovila, a trebalo je da se završi karolinom riper sa 2,2 miliona skovila. Međutim, takmičenje je završeno u 11. krugu kada su svi ostali takmičari odustali i ja sam proglašen pobednikom - objašnjava Dalibor.

On kaže da je jesti ljute paprike do neke mere slatko. Međutim, što se tiče ovih "otrovno" ljutih, to više nije uživanje, već mučenje, na koje ih navodi inat i želja za pobedom.

- To je već onako, proradi neki takmičarski duh, više nam nije lepo, ali trudimo se da dokažemo ko je najbolji - dodaje on. - Dok je trajalo takmičenje nisam osećao nikakav bol, e tek kada se završilo počeo sam malo da osećam neku blagu mučninu u želucu, ali ništa strašno. To su ljudi koji vole ljuto, međutim, pored nekog, da nazovem, prirodnog dara, bitna je stvar forme. Što više jedemo ljuto, više nam se jede ljuto, više uživamo u tome, više možemo da pojedemo ljutog, tako da je kao i u fudbalu, stvar forme i treninga.

Mleko kao lek

KADA želi da ublaži osećaj ljutine u ustima, najbolji lek je kravlje mleko.

- Na takmičenju je dozvoljeno mleko, ali onog momenta kada ga probate, tog momenta ste diskvalifikovani i ispadate iz igre - pojašnjava nam.

Dobila ima kosač

UZGAJIVAČ karoline riper (reaper znači kosač) Ed Kari iz Južne Karoline je četiri godine radio na pravljenju najljuće papričice i pre desetak godina je dobio priznanje za svoj uspeh. Karijeve rekordne papričice na Skovilovoj skali ljutine dostigle su u proseku 1.569.300 skovila, dok je kod njegovih najljućih primeraka izmereno i 2,2 miliona skovila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)