POSLE ORKANSKE OLUJE PRIKUPLJENE HILJADE TONA POLOMLJENOG DRVEĆA I GRANJA: Novosadsko „Zelenilo“ najavilo veliku akciju sadnje drveća

Lj.P.

08. 08. 2023. u 15:41

NA području Novog Sada prikupljene su hiljade tona izvaljenih stabala i biorazgradive mase posle udara superćelijskih oluja 19. i 21. jula. Od prvog udara velikog nevremena 19. jula do 7. avgusta „Gradsko zelenilo” je imalo 2.626 intervencija na teritoriji Novog Sada i prigradskih naselja, a ogromna količina polomljenog i iščupanog drveća, kao i sve grane i drugi biootpad lagerovani su na kompostnom polju „Gradskog zelenila”.

ПОСЛЕ ОРКАНСКЕ ОЛУЈЕ ПРИКУПЉЕНЕ ХИЉАДЕ ТОНА ПОЛОМЉЕНОГ ДРВЕЋА И ГРАЊА: Новосадско „Зеленило“ најавило велику акцију садње дрвећа

FOTO: Gradsko zelenilo

U udarima orkana oboreno je i polomljeno 2.616 stabala, a na velikom broju su polomljene ili zalomljene grane. U uklanjanju posledica štete „Gradskom zelenilu” pomažu i druga gradska javna preduzeća i radnici i mehanizacija nekoliko privatnih kompanija iz Novog Sada.

- Naši i radnici preduzeća koja nam pomažu, evo, i treću nedelju zaredom, svakog dana uklanjaju polomljene grane, panjeve, drveće – kaže Miloš Egić, direktor „Gradskog zelenila“. - O kakvim razornim posledicama je reč najbolje svedoči količina granja, iverja, kore, lišća i drugog biootpada koji smo nakon udara orkana 19. i 21. jula prikupili i lagerovali na našem kompostnom polju.

Reč je, kako je predočio Egić, o ogromnoj količini biomase, koja zauzima skoro celi hektar površine. Uz to, treba dodati i stabla polomljenog i izvaljenog drveća čiju će količinu i namenu utvrditi komisija koju će oformiti gradsko veće. Kad se sve sumira, reč je o ogromnoj šteti, ali kako je najavio gradonačelnik Milan Đurić „Gradsko zelenilo” i Grad Novi Sad će od jeseni sprovesti novo ozelenjavanje grada odraslim sadnicama.

- Naše preduzeće ima kamion za sadnju odraslog drveća, i naš plan je da se posadi najmanje duplo više drveća nego što je stradalo u oluji. Sve detalje o broju sadnica i izboru vrsta drveća utvrdiće tim za ozelenjavanje čije je formiranje najavio gradonačelnik - kaže direktor Egić.

On ističe da će „Gradsko zelenilo” pored interventne sadnje, koja treba da nadoknadi drveće koje je izgubljeno u udarima orkana, tokom jeseni, zime i proleća sprovesti i redovnu sadnju drveća na velikom broju lokacija u gradu.

- U poslednjih 10 godina fokusirali smo se na sadnju novog drveća i unapređenje zaštite drveća od bolesti i štetočina. Na teritoriji celog grada i svim prigradskim naseljima posadili smo više od 54.000 sadnica, i uveli smo folijarnu prihranu odraslih stabala u drvoredima i parkovima. Takođe smo prvi u regionu počeli sa primenom preparata na bazi crvenog i plavog ulja koji sadrže specijalno odabrane fungicide, insekticide koji pomažu u sizbijanju biljnih bolesti i štetočina na svim vrstama drveća i žbunja u urbanim sredinama. Uz podršku grada Novog Sada nastavićemo sa sadnjom novog drveća u svim gradskim kvartovima i svim prigradskim naseljima - kaže Egić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave