TRI VEKA NIŠKE TVRĐAVE: U holu Istorijskog arhiva otvorena izložba o simbolu grada

J. Ć.

04. 08. 2023. u 06:45

U GODINI jubileja vekovnog simbola Niša, u holu Istorijskog arhiva otvorena je izložba "Tri veka niške Tvrđave". Posetioci će tokom avgusta i septembra imati priliku da vide izložene brojne fotografije, dokumenta i mape, koje svedoče o istoriji niške Tvrđave kroz vekove.

ТРИ ВЕКА НИШКЕ ТВРЂАВЕ:  У холу Историјског архива отворена изложба о симболу града

Foto: J. Ć.

Na izložbi su prikazane karte i fotografije Tvrđave iz Austrijskog državnog arhiva, Nacionalne biblioteke u Budimpešti, Moravske biblioteke u Brnu, Osmanskog arhiva u Istanbulu, Pokrajinskog arhiva u Hesenu (Arhivi u Darmštatu i Marburgu), Vojno-istorijskog arhiva Velikog Trnova, Državnog arhiva Srbije i Istorijskog arhiva Niš.

Autori izložbe su Boban Janković, Igor Rakić i Milutin Miltojević, a za grafički dizajn je bila zadužena Milena Zarova.

- Ceo projekat već dve godine traje, vezan za 300 godina Tvrđave, i na kraju je sve to realizovano i na izložbi posetioci mogu da vide planove niške Tvrđave i grada Niša od 18. veka pa do kraja Prvog svetskog rata, koji je ujedno i najmlađi plan grada. Tu je predstavljena Tvrđava onako kako su je videli Austrijanci, jedan deo tih panova su iz Beča došli. Oko 20 panoa je odatle, Bugari su nam dali neke mape i plane, Nemci takođe... Gledali smo da sakupimo sve vezano za Tvrđavu iz arhiva u Evropi - kaže Boban Janković.

Tu su i interesantni snimci iz vazduha iz pedesetih godina gde se vidi Tvrđava i neki objekti koji više tu ne postoje. O samoj Tvrđavi ipak se, kako kažu u Arhivu, i dalje malo zna.

- Tvrđava, kao simbol grada nije tematski obrađena. Nije u potpunosti arheološki jer istorijskih izvora nema dovoljno, iz raznoraznih razloga. Postoji dosta toga nepoznatog nama istoričarima koji ovde provodimo svaki dan. Najupućeniji smo u našu Tvrđavu, a mnogo toga ne znamo - rekao je v. d. direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Dušan Andrejević.

Ono što je posebno i nesvakidašnje jeste to da će posetioci, zahvaljujući 3D prikazu kroz VR vožnju (aplikaciju), imati priliku da vide Tvrđavu u potpuno drugačijem svetlu, onako kako je ona izgledala nekada, sa tesnim ulicama, dućanima, zanatskim radnjama, kafanama...

Inženjer elektronike Vladan Trkulja tvorac je ove ideje koja prati izložbu i koja omogućava posetiocima da se uz pomoć virtuelnih naočara, vrate u prošlost i u kočijama prošetaju kroz Tvrđavu. Cilj je oživljavanje jedne istorijske epohe grada Niša.

Na ideju da napravi virtuelnu turu došao još 2018. godine kao student završne godine Elektronskog fakulteta. Priznaje da nije bilo lako, da je sebi zadao veliki izazov, ali da je upornošću, radom i trudom uspeo da završi započeto.

- Građani će moći kroz oko tri minuta da se vrate kroz vreme i prošetaju niškom Tvrđavom, putem kočija i da se upoznaju sa pričama tog vremena, i vide arhitekturu i sam ambijent, koji danas ne postoji - pojašnjava on.

Izložba koja je realizovana uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, otvorena je za posetioce svakog radnog dana tokom avgusta i septembra meseca.

Snimci iz vazduha

PRED posetiocima su i interesantni snimci iz vazduha nastali pedesetih godina, na kojima se vidi Tvrđava ali i neki objekti koji više tu ne postoje. O samoj Tvrđavi ipak se, kako kažu u Arhivu, i dalje malo zna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave