BIZONI I DEO JELENA VRAĆENI U UZGAJILIŠTA : Nevreme ostavilo posledice i u Nacionalnom parku Fruška gora

S. BAJIĆ

28. 07. 2023. u 18:30

SVIH pet bizona na Fruškogorju, koji su pre desetak dana, tokom oba udara superćelijske oluje kroz porušene ograde uzgajališta divljači, pobegli u divljinu, idućeg jutra su vraćeni na svoje mesto boravka.

БИЗОНИ И ДЕО ЈЕЛЕНА ВРАЋЕНИ У УЗГАЈИЛИШТА : Невреме оставило последице и у Националном парку Фрушка гора

Nacionalni park fruška gora

To za „Novosti“ potvrđuje Živko Cvetković, direktor Nacionalnog parka i naglašava da su lovočuvari u oba slučaja, dragocenu divljač pronašli u grupi, svega 500 metara od prihvatilišta i vratili je nepovređenu na mesto.

- To je najvažnije, a ogradu smo na najkritičnijim mestima sanirali, mada ima još mnogo posla na tom polju- kaže Cvetković.- Reč je o prostoru od oko 30 ari i dok se sve na uzgajalištu ne vrati u pređašnje stanje i ne popravi, nećemo ih vraćati. Naravno, svi znamo da je reč o divljim životinjama, koje su i zbog uznemirenosti vremenskom nepogodom, iskoristile priliku da se kroz porušene ograde, dokopaju slobode.

Iz uzgajališta je pobeglo i nekoliko jelena, a tačan broj onih koji nedostaju kao i kada će biti vraćeni, biće poznat u narednih mesec dana.

- Imamo stotinu jedinki evropskog jelena, od kojih svake godine u šume centralne Srbije odvozimo 25 jedinki, kako bismo doprineli povećanju te populacije. Za sada nismo ulazili u uzgajalište da ne bismo uznemirili ostale jelene. Oštećene delove ograde smo popravili i ujedno pojačali nivo ishrane, kako bismo ih zadržali. Deo koji je izašao, navikao je na hranilišta i cenimo da će se vratiti. Jeleni beže od ljudi a ovi koji su trenutno van uzgajališta, nisu daleko otišli. Tu su, na Fruškoj gori u okviru Nacionalnog parka, a naša je namera da ih pustimo na slobodu u šume u centralnoj Srbiji.

APEL LjUBITELjIMA PRIRODE

U Nacionalnom parku „Fruška gora“ apeluju na ljubitelje prirode i pešačenja po Fruškogorju, da budu odgovorni prema sebi i zaposlenima u Nacionalnom parku i da u narednih desetak dana izbegavaju omiljena izletišta i staze.

- Jednostavno, nije bezbedno šetati po šumi posle elementarne nepogode- kaže Živko Cvetković, direktor Nacionalnog parka.- Preostao je još veliki broj polomljenih, iščupanih i oborenih stabala, a posebno su opasne polomljene grane, kao pretnja da otpadnu.

Nacionalni park „Gruška gora“ je, kako potvrđuje Cvetković, od Pokrajinske vlade kao hitnu pomoć za sanaciju ograda dobila 25 miliona dinara.

- Reč je o oko 40 kilometara žice u lovišu Vorovo i uzgajalištu Ravna, čiji je ograđeni deo na 120 hektara, gde je, između ostalog, potrebno obnoviti i lovno tehničke objekte. Nadamo se da ćemo do kraja novembra uspeti da ogradu vratimo u pređašnje stanje.

Kada je reč o šteti u oborenim, iščupanim i polomljenim stablima, Cetković ističe da je ona nesaglediva.

- U svih pet naših radnih jedinica procena je da je šteta na drveću oko 50.000 kubika i to će se sanirati godinama, decenijama- zaključio je Cvetković.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)