KVADOVIMA NIJE MESTO NA FRUŠKOJ GORI? Održan sastanak predstavnika Nacionalnog parka i ljubitelja četvorotočkaša

S. BAJIĆ

16. 03. 2023. u 14:35

LjUBITELjI sve popularnijih „kvadova“, s obzirom na činjenicu da mimo javnog puta vožnja lakih terenskih vozila pešačkim, planinarskim i biciklističkim stazama Fruškogorja nije u skladu sa Zakonom, pokrenuće inicijativu kod resornih ministarstava da dobiju svoj prostor u okviru Nacionalnog parka „Fruška gora“.

КВАДОВИМА НИЈЕ МЕСТО НА ФРУШКОЈ ГОРИ? Одржан састанак представника Националног парка и љубитеља четвороточкаша

Nacionalni park

To je zaključeno na današnjem sastanku predstavnika udruženja i pojedinaca vozača kvadova sa čelnicima Nacionalnog parka, javnog preduzeća koje upravlja Fruškom gorom, vlasništvom Republike Srbije.

- Adrenalinska vožnja uzima maha, veoma je rasprostranjena Fruškom gorom i shvatamo potrebe ljudi koji voze kvadove i želimo da sarađujemo, ali, jednostavno ne možemo dozvoliti da se krši zakon - kaže Živko Cvetković, direktor Nacionalnog parka i ističe da je na konstruktivnom sastanku sve predočio ljubiteljima kvadova.- Jedino rešenje je da udruženja vozača kvadova dobije odgovarajući lokalitet u okviru Nacionalnog parka uz odobrenje Zavoda za zaštitu prirode. Prethodno je neophodno da pokrene incijativu kod Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede- Uprave za šume, da se Zakonom to odobri i da se vidi pod kojim uslovima.

Cvetković ističe da će Nacionalni park dati načelnu saglasnost po tom pitanju, jer je u interesu proširenja turističke ponude na vojvođanskoj planinskoj lepotici.

- Želimo da pomognemo i svakako da ćemo učestvovati u kompletnoj proceduri, ako dođe do saznanja da po tom pitanju može da se izmeni zakon i pod kojim uslovima. Suština je, svakako, da se ne ugrožavaju posetioci izletišta, planinari, ljubitelji prirode...a do tada, međutim, striktno ćemo se pridržavati zakona i u saradnji sa saobraćajnom policijom, primeniti sankcije za sve koji voze kvadove van javnog puta. Do zajedničkog rešenja ne želimo da dođemo sankcijama, ne želimo rat, nego partnerske odnose. Ali, jednako tako ne možemo da dozvolimo uništavanje staza, ugrožavanje bezbednosti i prirodnog bogatstva Fruške gore - kategoričan je Cvetković.

U Nacionalnom parku „Fruška gora“ očekuju da će svi zainteresovani za vožnju kvadova shvatiti ozbiljnost problema.

- Imamo i medijsku kampanju protiv nas. Mediji nas prozivaju zato što neko krši zakon. Ako se zakon izmeni i dopuni, bićemo partneri u zajedničkom interesu. Međutim, ako nadležni to ne odobre, sve je jasno. Nacionalni park „Fruška gora“ ne želi da radi mimo zakona- kaže Cvetković.


 


 


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku