ENA NAJBOLJI VIRTUOZ: Šesnaestogodišnja Šapčanka laureat „Carevčevih dana“

D. NOVKOVIĆ

18. 07. 2023. u 07:30

ŠESNAESTOGODIŠNjA Ena Bojić iz Šapca proglašena je za pobednika Festivala violinista “Carevčevi dani”, održanog u Velikom Gradištu dvadeset deveti put, uz pratnju Narodnog orkestra RTS-a i pod upravom Vlade Panovića.

ЕНА НАЈБОЉИ ВИРТУОЗ: Шеснаестогодишња  Шапчанка  лауреат „Царевчевих дана“

RTV Mlava

Njoj su pripale Carevčeva statueta, rad vajara Milivoja Bogosavljevića, i monografija o slavnom umetniku, kao i unikatna violina, dar Jana Nemčeka iz Kovačice. Drugo mesto podelili su Natalija Savić i Ognjen Janjić, a treće Emilija Jelić i Igor Pejović.

Nagrada za najbolje izvedene pesmu i kolo pripala je Nenadu Jovanoviću i Tihomiru Radosavljeviću, nagrada publike Neveni Adamović, dok je za najmlađeg takmičara proglašena Emilija Jelić, stara 15 godina. Ovo takmičenje mladih violinista iz cele Srbije, zvanično je otvoreno podizanjem festivalske zastave ,uz zvuke čuvenog Carevčevog “Svilenog konca”. Nakon toga, kod spomenika Carevcu u gradskom parku, besedu je održao Vladimir Štrbac, predsednik SO Veliko Gradište.

U Crkvi Svetog Arhangela Gavrila održan je pretponoćni koncert “Srpska horska muzika kroz vekove“ Beogradskog studija za vokalnu muziku, a na letnjoj pozornici, na Dunavskom keju, nastupio je ANIP „Vlastimir Pavlović Carevac“.

Akademija

Tokom festivala održana je i Letnja akademija narodne muzike uz mentorstvo Zorana Kovačevića, na kojoj se mladi violinisti uče pravilnom interpretiranju narodne muzike. Održane su i promocije časopisa „Lira“ i knjige „Škola zvuka Radio televizije Srbije“ Zdravka Miljkovića.

Festival “Carevčevi dani” pokrenut je u spomen na rodonačelnika srpske narodne muzike, Vlastimira Pavlovića Carevca (1895-1965), koji je od 1945. do 1965. godine bio šef Velikog narodnog orkestra Radio Beograda. Rođen je u selu Carevac kod Velikog Gradišta, pa otud i njegov nadimak.Festival „Carevčevi dani“, čiji se program održavao na više lokacija – u Velikom Gradištu, Carevcu i Kostolcu, organizovao je Kulturni centar „Vlastimir Pavlović Carevac“, pod pokroviteljstvom opštine Veliko Gradište i Ministarstva kulture i informisanja.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)