APEL ZA NOVOSAĐANE: Racionalnije trošite vodu za piće

S.B.

12. 07. 2023. u 14:10

ZBOG neracionalne potrošnje vode, koja je, kako ističu u JKP „Vodovod i kanalizacija“ u Novom Sadu, evidentna, pogotovo u večernjim časovima, kada je većina kornisika kod kuće, u tom javnom preduzeću apeluju na Novosađane da se odgovornije ophodne prema najdragocenijem resursu koji nije neiscrpan.

АПЕЛ ЗА НОВОСАЂАНЕ: Рационалније трошите воду за пиће

Foto A. Stevanović

- Obaveza nam je da građane zamolimo da budu solidarni, kako bi svi stanovnici imali dovoljno vode za piće. Stoga, apelujemo na korisnike da racionalnije troše vodu iz gradskog vodovoda, da svakodnevno učine nešto u svom domaćinstvu kako bi uštedeli vodu jer se na taj način obezbeđuje uredno vodosnabdevanje svih potrošača. Podsećamo da pijaća voda služi isključivo za piće, kuvanje i sanitarne potrebe- ističu u JKP „Vodovod i kanalizacija“.

U tom preduzeću takođe naglašavaju da su se i ove godine blagovremeno pripremili za letnju sezonu jer, tokom letnjih meseci, skoro svake godine beleže uvećanu potrošnju vode u celom distributivnom sistemu za oko 10 do 15 odsto od uobičajene. U pojedinim delovima grada, potrošnja je veća i za 40 odsto.

- Tokom noći, u sistem se puštalo i više od 1.600 litara vode u sekundi, dok je dotok sirove vode do Fabrike vode bio 1.300 litara u sekundi. Uprkos nastojanju da se vreli dani dočekaju spremno, postoji mogućnost da povremeno dođe do pada pritiska u rubnim delovima vodovodne mreže kao i na višim spratovima stambenih zgrada koje nemaju hidropak – kažu u JKP „Vodovod i kanalizacija“ i potvrđuju da su postavili dve cisterne kod Futoške pijace i na Trgu slobode, na kojima sugrađani mogu da se osveže tokom letnjeg perioda. U slučaju preke potrebe, još jedna cisterna će biti postavljena na neku od najfrekventnijih gradskih lokacija. Kada je reč o javnim česmama, Novosađani mogu da se osveže na nekoliko lokacija širom grada. Takođe, postavljene su česme i na hidrantima u samom centru, u zoni šetališta.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja