ISTORIJA U SLICI: "Slika i istorija u Srbiji srednjeg veka" (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

27. 06. 2023. u 15:35

IZLOŽBA kopija fresaka iz zbirke Zavičajnog muzeja u Jagodini “Slika i istorija u Srbiji srednjeg veka” otvorena je sinoć u Galeriji Muzeja “Horeum margi – Ravno” u Ćupriji.

ИСТОРИЈА У СЛИЦИ: Слика и историја у Србији средњег века (ФОТО)

Foto: Z. Gligorijević

Izložbu, koja je otvorena u okviru obeležavanja Vidovdanskih svečanosti, čine kopije zidnih slika iz manastirskih hramova iz perioda od 12 i 15 veka iz raznih delova srpske srednjevekovne države, koje su deo zbirke Zavičajnog muzeja u Jagodini. Prvobitno su pripadale Galeriji muzeja fresaka Narodnog muzeja u Beogradu, ali su posle dugogodišnje saradnje sa jagodinskim Zavičajnim muzejem preuzete na dugoročno korišćenje.

- Ovde su uglavnom istorijske kompozicije, portreti ktirotora vladara, ali i neke od velikih scena koje pripadaju hrišćanskom, odnosno bogorodičnom ciklusu u kojima su upletene određene teme koje takođe oslikavaju aktuelni istorijski trenutak. S obzirom na to da je istorija svuda oko nas, ovo je vrlo aktuelna izložba. To je istorija u slici i odnos reči i slike u srednjem veku koji je bio veoma složen zato što je slika, s jedne strane, odražavala stilizovanu stvarnost, a s druge, promicalo je mnogo toga što je prava istorija, znači sve ono što se zaista dešavalo da dvorovima, u međunarodnim odnosima na Balkanu, unutar tadašnje Srbije i takođe mnogo toga što se dešavalo u crkveno-političkom životu – ocenio je dr Branislav Cvetković, istoričar umetnosti i muzejski savetnik Zavičajnog muzeja u Jagodini.

Izložba je plod saradnje Zavičajnog muzeja u Jagodini i ćuprijskog Muzeja “Horeum margi – Ravno”.

- Na izložbi se mogu videti dva portreta, dva značajna srpska vladara, i možda dva najvažnija srpska srednjevekovna prosvetitelja. To su Sveti Sava, kao rodonačelnik srpske kulture i duhovnosti, i despot Stefan Lazarević, koji je jedan od potonjih vladara srpske države koji je obeležio jednu značajnu epohu srpske kulture – rekao je Novak Novaković, direktor Muzeja “Horeum margi – Ravno”.

Izložba će biti otvorena do 18. jula.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)