MIKIN PUTOKAZ ZA SANJARE I OBLAKE: U Mokrinu održan 38. memorijal posvećen omiljenom pesniku Miroslavu Antiću

R. Šegrt

26. 06. 2023. u 16:19

PESNIK Miroslav Mika Antić nije umro. On to, jednostavno, ne ume. I ne može. I živeće dok žive oni koji ga vole. A vole ga njegovi Mokrinčani, isto kao i pesnici, glumci i muzičari. Njegove stihove pamte deca, bake i deke koji tepaju svojim "plavim čupercima", i devojke kojima se mladići udvaraju uz njegove stihove, i tamburaši koji i sada sviraju za njega. I svi koji su bar jednom pročitali neku njegovu pesmu.

МИКИН ПУТОКАЗ ЗА САЊАРЕ И ОБЛАКЕ: У Мокрину одржан 38. меморијал посвећен омиљеном песнику Мирославу Антићу

Foto: Grad Kikinda

E, baš za tog Miku, neponovljivog pesnika, novinara, slikara, reditelja, moreplovca, boema i ko zna šta još, u znak sećanja na dan kad je otišao sa ovog sveta, u rodnom Mokrinu, u subotu uveče, održan je 38. Memorijal "Miroslav Antić". Njegove zapise sa putovanja prenosili su glumci Ana Sofrenović, Iva Štrljić, Ljuba Bulajić, Milorad Damjanović, pisac Dragan Jovanović Danilov, radio-novinar i pisac Ratomor Damjanović, članovi grupe "Ođila".

I opet je, kao i svake godine od Mikinog odlaska, kao i na dan njegove sahrane, po njegovoj želji, "Besmrtnu pesmu" kazivao Miodrag Petrović. Po scenariju glumca Milorada Damjanovića i pesnika Tode Nikoletića, u programu pod nazivom "Putokaz za sanjare i oblake", glumci su čitali Mikine zapise sa putovanja.

- Bio je čudesan, jer je umeo neverovatno vešto da barata rečima. Njegova poezija je toliko popularna da i sada ima mnogo obožavatelja. Ima mnogo njegovih pesama koje volim, a jedna od omiljenih mi je "Uspavanka". Divno je što se ova manifestacija njemu u čast održava ovako dugo i drago mi je što sam bila ovde - rekla je Ana Sofrenović.

Glumac Ljubomir Bulajić, prvi je put bio u Mokrinu i otkrio da ga za Miku Antića vežu dve stvari:

- On i moj otac su školski drugovi iz Pančeva, išli su u isti razred. A moja devojka je veliki ljubitelj njegove poezije, tako da se kroz našu kuću provlače Mikini stihovi - naveo je Bulajić, dok je Iva Štrljić rekla da je kao devojčica pobeđivala na takmičenjima recitujući Antićeve stihove.

- Verujem da bi on bio zadovoljan kada bi video kako se mi okupljamo u Mokrinu - uverena je Štrljićeva.

Memorijal "Miroslav Antić" organizovala je Mesna zajednica Mokrin, pod pokroviteljstvom Grada Kikinde i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Miroslav Mika Antić rođen je 1932. godine u Mokrinu, školovao se u Kikindi, Pančevu i Beogradu, a veći deo života proveo u Novom Sadu, gde je i sahranjen. Preminuo je 24. juna 1986. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)