VOŽNJA TIHA I BEZ ZAGAĐENJA: Novosadski gradski prevoz bogatiji za 10 novih električnih vozila

Z. GRUMIĆ

23. 06. 2023. u 12:05

NABAVKOM deset novih autobusa na električni pogon otvoreno je novo poglavlje u razvoju ne samo gradskog prevoza, nego i kompletnog saobraćaja u Novom Sadu, istakao je gradonačelnik Milan Đurić na jučerašnjoj svečanoj promociji "Solarisovih" vozila uz koja su isporučeni i odgovarajući uređaji za punjenje strujom.

ВОЖЊА ТИХА И БЕЗ ЗАГАЂЕЊА: Новосадски градски превоз богатији за 10 нових електричних возила

Z. Grumić

Tim ulaganjem vrednim više od 7,4 miliona evra, realizovanim zaduženjem Grada kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) po vrlo povoljnim kreditnim uslovima, Novi Sad je načinio ozbiljan zaokret ka elektromobilnosti i priključio se EBRD projektu "Zeleni gradovi".

Na linijama od iduće nedelje

SVIH deset električnih autobusa će od iduće nedelje saobraćati na gradskim linijama.

- Korisnici prevoza će vrlo brzo primetiti dodatni nivo komfora u odnosu na ostale autobuse, prvenstveno zbog tišine i manje vibracija - istakao je Ivan Radojičić, direktor JGSP Novi Sad.

- Naši novi električni autobusi doprineće očuvanju životne sredine jer nema emisije gasova. Izuzetno su tihi, što je takođe veoma važno i treba da budemo ponosni na ovaj dan - naglasio je gradonačelnik Đurić na svečanosti priređenoj u Javnom gradskom saobraćajnom preduzeću (JGSP) i podsetio da je Grad u proteklih 11 godina kupio 147 autobusa na prirodni gas.

Proizvođač

POLjSKA kompanija "Solaris" je vodeći evropski proizvođač autobusa za javni gradski prevoz, trolejbusa i tramvaja. Njen "solaris urbino 12 elektrik" proglašen je autobusom godine 2017.

Ta investicija Grada i njegovog JGSP vredna je skoro četiri milijarde dinara.

- I ovo novo ulaganje jako je bitno za održivi razvoj grada u svim segmentima - kazao je Đurić napominjući da su nastavljeni radovi na obnovi saobraćajnica, izgradnji pešačkih i biciklističkih staza, kao i da Grad nastavlja da daje subvencije građanima pri kupovini bicikala.

Novim električnim autobusima biće pokriveno šest linija gradskog prevoza, a punjači će, kako je navedeno na promociji, biti postavljeni na kraju Bulevara Jovana Dučića, na okretnici kod Železničke stanice i u krugu JGSP-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)