SANACIJA PREMA PRIORITETIMA: Ministar Martinović obišao poplavljena područja u Vrnjačkoj Banji (FOTO)

G. ĆIROVIĆ

20. 06. 2023. u 18:24

Vlada Republike Srbije pomoći će svim lokalnim samoupravama koje su pogođene nedavnim poplavama, bujičnim izlivanjima i klizištima, nijedna opština i nijedan grad neće biti prepušteni sami sebi.

САНАЦИЈА ПРЕМА ПРИОРИТЕТИМА: Министар Мартиновић обишао поплављена подручја у Врњачкој Бањи (ФОТО)

G.Šljivić

Za sada je najvažnije je da se prikupe precizne i detaljne informacije o nastaloj šteti, a posle toga će se praviti liste prioriteta prema kojoj će se posledice sanirati.

Ovo je izjavio ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Aleksandrar Martinović obilazeći poplavljena područja na teritoriji Vrnjačke Banje koja se tokom minulih mesec dana čak tri puta našla na udaru poplavnih talasa.

- Vlada je usvojila odluku o proglašenju elementarne nepogode u ukupno 56 lokalnih samouprava širom Srbije, kao i da se sve informacije o nastalim štetama centralizuju i prikupljaju na jednom mestu, u sekretarijatu Vlade. Na taj način će premijerka Ana Brnabić u svakom trenutku imati precizne podatke u kojoj opštini je šteta nastala, kao i da li su posledice na stambenim, javnim ili na privatnim objektima, saobraćajnoj infrastrukturi ili poljoprivrednom zemljištu.

Prema rečima predsednika oopštine Vrnjačka Banja Bobana Đurovića, preliminarni podaci govore da je na teritoriji prestonice srpskog kontinentalnog turizma pričinjena šteta od oko 300 miliona dinara.

- Gotovo polovina se odnosi na desetak mostova i prilaza, kao i na četiri kolometara oštećenih asfaltiranih puteva. Stradali su zasadi borovnice, plodne oranice, voda je prodrla u dvadesetak domaćinstava i pomoćnih objekata, u Dom Zdravlja, osnovnu školu i SB „Merkur“ - naglašava Đurović. - Lokalna samouprava je sa komunalnim službama, Sektorom za vanredne situacije i drugim nadležnim organima adekvatno reagovala u otklanjanju posledica, prema svojoj nadležnosti i mogućnostima, ali za sanaciju saobraćajne infrastrukture biće neophodna pomoć države.

ZAŠTITA

OD 2014. godine država je uložila izuzetno velika sredstva da se celokupna teritorija Republike Srbije zaštiti od poplava. Pogodile su nas, međutim, bujične poplave, a manje problema imali smo sa velikim rekama poput Zapadne i Velike Morave – rekao je ministar Martinović. - Vlada će sa JP „Srbijavode“ i drugim nadležnim institucijama nastojati da štetu svuda sanira i da se život što pre vrati u normalne tokove.

I ministar Martinović i prvi čovek vrnjačke opštine Đurović saglasili su da elementarna nepogoda neće negativno uticati na predstojeću turističku sezonu jer će svi najurgentniji problemi u kratkom roku biti otklonjeni.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)