VANREDNA SITUACIJA NA ISTOKU: Kritično u brdsko - planinskom delu Majdanpeka i Boljevca

S. M. J.

16. 06. 2023. u 16:12

ZBOG obilnih padavina i bujičnih poplava vanredna situacija je proglašena u delu opštine Majdanpek u Borskom okrugu i Boljevac u Zaječarskom okrugu.

ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА НА ИСТОКУ: Критично у брдско - планинском делу Мајданпека и Бољевца

Foto: Srbija Ziđin Koper

Velike količine padavina, povećaj vodostaja Peka, prouzrokovali su u brdsko – planinskom delu opštine Majdanpek velike štete zbog čega je  u selima Leskovo, Debeli Lug, kao i u zaseocima Valja Prerast i Beli Izvorac u Rudnoj Glavi proglašena vanredna situacija.

U Leskovu je izlivanjem potoka Malo Leskovo poplavljeno  15 domaćinstava, a među prvima je veliku štetu pretrpeo stadion i prostorije ovdašnjeg FK "Polom", kao i dečje igralište. Situacija je kritična i u Vlaolu gde su bujične poplave takođe uzele danak, ali i u područjima Valja Prerast i Beli Izvorac, kao i u Debelom Lugu.

-Oštećeno je oko 20 kilometara lokalnih puteva, uništeno je 11 hektara i 77,7 ari poljoprivrednih kultura, devastirano je 404 kvadratnih metara poljoprivrednih kultura u plastenicima, srušteno je 10 mostova, a samo u Valja Prerast pet – kaže Dragan Popović, predsednik Opštine Majdanpek i komandant Štaba za vanredne situacije.

I u opštini Boljevac na snazi je vanredna situacija u selima Savinac, Osnić, Osnić Bukovo, Valakonje Bukovo, Vrbovac, Bačevica i Krivi Vir. Obilne padavine ozbiljno su ugrozile ova sela. Zbog obilnih padavina nabujala je većina potoka u ovom kraju. Bujice su ugrozile bašte i ograde, ali i odnele dobar deo atarskih i seoskih puteva, zbog čega je situacija u ovim selima trenutno kritična.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave