IZUZETNO ŽIVA “NOĆ MUZEJA“ U Paraćinu: U znaku izložbi i dečjih radionica

Зорана Рашић
Zorana Rašić

21. 05. 2023. u 11:41

BOGATE izložbe, učenici vodiči koji su posetiocima predstavljali stalnu postavku i deca koja su učestvovala u tri likovne radionice obeležili su protekle večeri „Noć muzeja“ u Zavičajnom muzeju u Paraćinu.

ИЗУЗЕТНО ЖИВА “НОЋ МУЗЕЈА“ У Параћину: У знаку изложби и дечјих радионица

Foto: Z. Rašić

Ova ustanova svake godine raznolikim i osmišljenim sadržajima uključuje se u nacionalnu manifestaciju „Muzeji za 10“. Prva tri dana ove sedmice Paraćinci su mogli da odslušaju prilično intrigantna predavanja arheologa Aleksandra Bandovića, istoričara dr Predraga Markovića i autora „Šok koridora“ Nenada Bekvalca i Alkesandra Radivojevića.

U subotu, 20. maja, Zavičajni muzej otvorio je vrata posetiocima od 18 sati. Najpre je u suterenu otvorena izložba „Bečejska tvrđava“ Gradskog muzeja Bečej, dok je u 19 sati poznati fotograf Imre Sabo predstavio svoju izložbu „Državnička sahrana, sahrana jedne države“.

 Ova izložba organizovana je u saradnji sa Foto-kino klubom „Paraćin“  i postavljena je nešto ranije, tako da je autor praktično prisustvovao njenom zatvaranju.

- Imali smo još tri radionice za decu – „Umetnost vajanja“, radionica bojenja tkanina i „Mali arheolozi“, koja je organizovana u dvorištu ispred muzeja. Specijalno za ovu priliku, učenici OŠ „Momčilo Popović Ozren“ vodili su posetioce kroz stalnu postavku umesto naših vodiča, a osim pomenute Imreove izložbe na prvom spratu, gde je sam autor odgovarao na pitanja, na tavanskom prostoru imali smo i izložbu „Privreda Paraćina“. Tu su bile postavljene i dve radionice za decu – objašnjava Branislav Stojanović, direktor paraćinskog Muzeja.

On još podseća da je građanima na platou ispred gradske biblioteke  dostupna i gostujuća izložba Muzeja žrtava genocida pod nazivom „Bugarski ratni zločini u okupiranoj Srbiji (1915-1918) autora dr Milovana Pizara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024