DA BUDE DOVOLJNO VODE ZA ŽEDNE NJIVE: U Srbobranu rade na povezivanju Krivaje sa Velikim bačkim kanalom

Z. Rajić

24. 05. 2023. u 19:00

Punom parom u Srbobranu teku radovi kojima se reka Krivaja, čije korito oskudeva vodom, povezuje s Velikim Bačkim kanalom (VBK) kako bi se pretvorila u akumulaciju za navodnjavanje čak 6.000 hektara poljoprivrednog zemljišta

ДА БУДЕ ДОВОЉНО ВОДЕ ЗА ЖЕДНЕ ЊИВЕ: У Србобрану раде на повезивању Криваје са Великим бачким каналом

foto R. Debeljački

Projekat realizuje JVP „Vode Vojvodine“ u skladu sa studijom o navodnjavanju Bačke, a finansira ga zajmom iz Abu Dabi fonda.

- Predviđena je izgradnja crpne stanice na VBK, brane i akumulacije između Srbobrana i Feketića (u maloiđoškoj opštini). Cilj je da se crpnom stanicom zahvata voda iz kanala i kroz potisni cevovod isporučuje u akumulacioni bazen dužine 12 kilometara, za šta će biti iskorišćen vodotok Krivaje – predočio je, za „Novosti“, Igor Kolaković, pomoćnik direktora za tehničke poslove u „Vodama Vojvodine“.

Prema njegovim rečima, dosad je urađeno 60 odsto posla. Završeni su svi građevinski radovi na crpnoj stanici, cevovodu i ulivnoj i elektro zgradi, kao i na objektima akumulacije i brane. Ostalo je još da se na brani, koja će regulisati nivo vode u Krivaji, napravi armirano-betonska obloga i postavi rasveta.

   - Punjenjem bazena do maksimalnog nivoa, zapremina akumulacije iznosiće 895.000 kubnih metara, a površina vodenog ogledala biće 64 hektara. To će rešiti višedecenijski problem u Srbobranu, a završetkom projekta stvoriće se uslovi da se proširi kanalska mreža i da u budućnosti bude omogućeno navodnjavanje na 10.000 hektara u ovoj opštini – istakao je Kolaković.

OČUVANjE ŽIVOG SVETA

   U „Vodama Vojvodine“ napominju da će nova akumulacija u Srbobranu, osim navodnjavanja, omogućiti i razvoj turizma i ribolova na Krivaji. Takođe, puštanje akumulacije nizvodno u reku doprineće očuvanju živog sveta, posebno riba, čiji se pomor često događao tokom sušnih letnjih meseci.

 

   Radovi, koje izvodi vodoprivredno preduzeće DTD „Severna Bačka“ iz Subotice, procenjeni su na 2,92 miliona evra. Počeli su u martu prošle godine, a očekuje se da budu završeni ovog leta, do početka septembra. Puštanje u rad akumulacije najavljeno je za kraj godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)