DA LI JE STUDIRANJE U KRUŠEVCU JEFTINIJE I ŠTA SVE MOŽE DA SE STUDIRA: Fakulteta ima, zabave nema

S.BABOVIĆ

13. 05. 2023. u 10:54

KRUŠEVAC će uskoro dobiti još dve visokoškolske ustanove: Fakultet političkih nauka i Fakultet dramskih umetnosti, a u gradu na Rasini trenutno se može studirati na tri državna fakulteta, odnosno visoke škole, kao i na više privatnih obrazovnih institucija.

ДА ЛИ ЈЕ СТУДИРАЊЕ У КРУШЕВЦУ ЈЕФТИНИЈЕ И ШТА СВЕ МОЖЕ ДА СЕ СТУДИРА:  Факултета има, забаве нема

Foto:S.Babović

Niže školarine i okolnost da indeks fakulteta u Kruševcu znači i manje troškove, prvenstveno za kiriju u nekom drugom gradu, često ovdašnje maturante opredeljuju za studiranje "kod kuće", mada mnogi sagovornici Novosti tvrde da to nije presudan motiv...

- Upisujemo 75 budžetskih i 30 samofinansirajućih studenata na osnovnim akademskim, odnosno 32 budžetska studenta na master akademskim studijama - kaže prof. dr Ivan Filipović, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Kruševcu. - Pored smerova voćarstvo i vinogradarstvo, ratarstvo i povrtarstvo, te stočarstvo, tu su i četiri modula na master studijama. Kod nas dolaze studenti prvenstveno iz Rasinskog okruga, ali ih ima i iz komšiluka, pa i sa juga Srbije koji "pokriva" Univerzitet u Nišu.

Četiri nekadašnje visoke škole - Medicinska u Ćupriji, Vaspitačka u Aleksincu i u Kruševcu, kao i Tehničko-tehnološka u gradu pod Bagdalom - čine ovdašnju Akademiju vaspitačko-medicinskih strukovnih studija. Interesovanje za vaspitački poziv je slabije, ali za studije na Tehničko-tehnološkom odseku ne jenjava.

Troškovi

STUDENTI sa strane koji studiraju u Kruševcu, osim eventualnih školarina, plaćaju i kirije koje se kreću od 250 do 300, za pristojniji dvosoban stan u širem centru grada, dok za komunalije treba izdvojiti još stotinak evra. Najjeftinija, a najbolja ishrana nudi se u Domu učenika, gde tri obroka mesečno koštaju 3.900 dinara.

- Informatiku i farmaceutske tehnologije zainteresovani mogu da studiraju i o svom trošku, pri čemu je najniža školarina u Aleksincu, 45.000, a u Kruševcu, na Tehničko-tehnološkom odseku, iznosi 70.000 dinara i može da se plati u 10 rata - objašnjava dr Zorica Duković, predsednica Akademije.

Visoka poslovna škola strukovnih studija "Dr Radomir Bojković" u Kruševcu upisuje 31. generaciju, na studijama menadžmenta, ekonomije, turizma i ugostiteljstva, te informatike, a direktorka dr Ana Skorup kaže da svake godine primaju 120 akademaca, pretežno iz ovog grada i okoline, ali za tri decenije rada imaju i više od 5.300 diplomaca iz čitave Srbije.

Ipak, kratka anketa tokom nedavnog Sajma obrazovanja i profesionalne orijentacije pokazuje da najveći broj Kruševljana, ipak, želi da studira u Beogradu i živi van rodnog grada. Neretko se odlučuju za Kragujec i Čačak, deo maturanata odlazi i u Niš, a u rodnom gradu im najviše nedostaju koncerti i više mesta za sadržajniju zabavu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)