ZALJUBLJENA U JUGOSLAVIJU I RAZOČARANA U BRITANIJU: Bazdulj o Rebeki Vest i njenom najpoznatijem delu "Crno jagnje i sivi soko“

J. S.

09. 05. 2023. u 10:19

U OKVIRU serijala „Svedoci Atlantide“ u Kulturnom centru Novog Sada,petu svoju tribinu Muharem Bazdulj posvetio je Rebeki Vest i njenom najpoznatijem delu „Crno jagnje i sivi soko.“

ЗАЉУБЉЕНА У ЈУГОСЛАВИЈУ И РАЗОЧАРАНА У БРИТАНИЈУ: Баздуљ о Ребеки Вест и њеном најпознатијем делу Црно јагње и сиви соко“

KCNS

Žena koja je dobila plemićku titulu i koju je časopis Tajm proglasio najvažnijom britanskom književnicom, a Hari Truman najznačajnijom novinarkom, žena koju je Njujorker kao dopisnika poslao u Nirnberg za vreme suđenja nacistima i koja je slovila za jednog od ozbiljnijih kandidata za Nobelovu nagradu, svoje najpoznatije delo, putopis „Crno jagnje i sivi soko“,smestila je u Jugoslaviju.

Kako Bazdulj navodi, ova knjiga puna evokativnih detalja „simbol je potpune zaljubljenosti Rebeke Vest u Jugoslaviju“, koju je od 1936. do 1938. posetila čak tri puta. Ona piše o nužnosti stvaranja zemlje čije je izbeglice za vreme rata čak smeštala na svom imanju, ali i javno iskazuje razočaranje i nezadovoljstvo prema svojoj otadžbini uvidevši promenu britanske politike.

Rebeka Vest je pseudonim Sisili Izabel Ferfild, koja je zahvaljujući roditeljima umetnicima odmalena prisustvovala intelektualnim debatama. Pseudonim koji je još kao glumica izabrala nije slučajan.Bazdulj ističe kako je preuzela ime jedne Ibzenove junakinje, „mlade buntovne žene“. Kao veoma mlada književna i pozorišna kritičarka, Rebeka Vest piše negativan tekst o bardu engleske literature, H. Dž. Velsu, koji će se pokazati kao presudan – nedugo potom oni stupaju u desetogodišnju ljubavničku aferu u kojoj im se rađa sin Entoni.

Važila je Rebeka Vest za neku vrstu „intelektualne zavodnice“, budući da su njeni kasniji partneri bili poznati umetnici, poput Čarlija Čaplina. Bazdulj je naziva „amblematskom figurom žene pisca“ i ističe kako je za životvestove veoma važan bio njen specifični antikomunizam, što je doprinelo prećutkivanju, odnosno, neprevođenju putopisa u Jugoslaviji sve do devedesetih godina prošlog veka, kada je to prvi fragmentarno učinio Nikola Koljević.

Predavanje Muharema Bazdulja „Crno jagnje i sivi soko“ može se pogledati na Jutjub kanalu kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

LESKOVČANIN IZ NOVOG SADA VRAĆA DUG KIKINDI: Radiolog iz Instituta za zaštitu dece i omladine najavio besplatne preglede