STAROVLAŠKA RIZNICA SATKANA OD PAMĆENJA PREDAKA: Zanimljiva knjiga novinara iz Nove Varoši

A. ROVČANIN

15. 05. 2023. u 18:43

U NOVOJ Varoši je promovisana "Starovlaška riznica", peta knjiga novinara Dragoljuba Gagričića - druga u kojoj od zaborava čuva bogatstvo i duh jezika ovog područja. Prvu knjigu sakupljenih narodnih umotvorina Gagričić je objavio 2011, materijala za novu je, kaže, bilo napretek, iako se - u vreme digitalizacije, kao da presušuju izvori narodnog govora, on danas može čuti samo u udaljenim selima.

СТАРОВЛАШКА РИЗНИЦА САТКАНА ОД ПАМЋЕЊА ПРЕДАКА:  Занимљива књига новинара из Нове Вароши

A.Rovčanin

Urednik knjige Milomir Kragović, književnik i nekadašnji urednik u "Večernjim novostima", ističe da je sve manje izdavača koji se bave korenima i tradicijom, te da je u novinarstvu sve manje pravih reportaža, za koje je Gagričić bio pravi majstor...

Članovi dramske i recitatorske sekcije OŠ "Živko Ljujić", sa profesorkama srpskog jezika Snežanom Ćirušić i Gordanom Boranijašević, sa pozornice Doma kulture preneli su duh Starog Vlaha, promovišući upravo knjigu "Starovlaška riznica". A, to delo je najbolje potvrdilo da - vazda budni - šereti na svom rabošu zarezuju pomene duže od života, te da se u Starom Vlahu u mnogo čemu oskudevalo, izuzev u bistrini i čistoći jezika.

Za nova izdanja i da se pruži šansa novim generacijama, založio se i Dragoljub Gagričić - najavljujući za jesen novo delo: "Letopis Starog Vlaha" - uručujući "Starovlašku riznicu" mladom istraživaču Filipu Bjeliću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)