RUMUNI U VRŠCU SLAVILI PROLEĆE: Dečji festival okupio blizu 300 učesnika iz Banata i istočne Srbije (FOTO)

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

24. 04. 2023. u 15:54

DEČJI prolećni festival na rumunskom jeziku, koji je po drugi put održan na teritoriji grada Vršca, okupio je blizu 300 učesnika iz Banata i istočne Srbije.

РУМУНИ У ВРШЦУ СЛАВИЛИ ПРОЛЕЋЕ: Дечји фестивал окупио близу 300 учесника из Баната и источне Србије (ФОТО)

Foto: Grad Vršac

Učestvovala su deca iz skoro svih mesta u južnom i srednjem Banatu, u kojima postoje škole sa predavanjem na rumunskom jeziku, a po prvi put pojavila su se i deca iz istočne Srbije.

Program, koji je priređen u Narodnom pozorištu „Sterija“, bio je podeljen na osnovne i srednje škole i na različita umetnička stvaralaštva.

Takođe, na samom ulazu na veliku scenu bila je priređena izložba slikara iz Vršca i obližnjeg sela Straža, kao i rukotvorine udruženja žena iz vršačkog sela Mesić.

Foto: Grad Vršac

 

Ovom značajnom događaju za rumunsku nacionalnu manjinu prisustvovali su predstavnici ambasade Rumunije u Beogradu, generalni konzul Rumunije u Vršcu - George Dinu, predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine – dr Valentin Ardeljan, predstavnici nekoliko udruženja is susedne Rumunije i predstavnici osnovnih i srednjih škola sa predavanjem na rumunskom jeziku ili gde se rumunski uči kao fakultativni jezik.

Prošle godine, ovaj festival je bio održan u vršačkom selu Kuštilj, u kom žive pripadnici rumunske nacionalne manjine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)