OTKRIVEN SPOMENIK PATRIJARHU IRINEJU: U porti Sabornog hrama u Nišu

J. Ć.

22. 04. 2023. u 17:36

SPOMENIK je, u prisustvu velikog broja vernika, zvaničnika, sveštenika Srpske pravoslavne crkve i građana, otkrio patrijarh Porfirije.

ОТКРИВЕН СПОМЕНИК ПАТРИЈАРХУ ИРИНЕЈУ: У порти Саборног храма у Нишу

Foto: J. Ć.

Osvećenju i otkrivanju spomenika prisustvovali su između ostalih i Nikola Selaković ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i predsednik Skupštine grada Niša Boban Džunić.

Patrijarh Porfirije je nakon osvećenja spomenika rekao da je blaženopočivši patrijah Irinej „bio staroga kova, i monah i hrišćanin i pastir i Srbin“.

- Glavna crta patrijarha Irineja i monaha starog kova je skromnost i smirenje. To je ono na šta nas pozivaju sveti oci. Kad kažem staroga kova, to znači onoga kova koji ima trajnu vrednost. Zato ma koliko taj kov nosio epitet stari, budući da je trajan, on je večan, on je i sadašnji i savremen i treba da bude i budući za svakoga od nas - rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je sinoć otvorio izložbu posvećenu upokojenom Irineju i služio je svetu arhijerejsku Liturgiju u Sabornoj crkvi, nakon čega je svečano otkriven spomenik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest