MALO DOBRE VOLJE ZA 120 KILOMETARA NADE: Volontorke MNRO u Trsteniku čine sve da nabave novo kombi vozilo

S.BABOVIĆ

27. 04. 2023. u 14:45

TRSTENIK, Osaonica, Tobolac, Levići, Stari Trstenik, Velika Drenova, Medveđa, Mijajlovac, Ribnik, Čairi, Pejovac i ponovo Trstenik, svakoga dana 120 kilometara.

МАЛО ДОБРЕ ВОЉЕ ЗА 120 КИЛОМЕТАРА НАДЕ: Волонторке МНРО у Трстенику чине све да набаве ново комби возило

Foto:MNRO Trstenik

Toliko je dugačak put kojim prolazi stari kombi Udruženja mentalno nedovoljno razvijenih osoba iz Trstenika da pokupi svako dete, svaku ženu ili deku, koji o sebi ne mogu da brinu. Mnoge iz invalidskih kolica neumorne volonterke na rukama nose do starog vozila, kako bi dovezli svakog korisnika od kuće do Dnevnog boravka za lica sa smetnjama u razvoju.

I ne žale se zbog nošenja, već su otpočele novu misiju: da obezbede novo kombi vozilo. Originalnu kampanju pokrenule su video-prilozima na društvenim mrežama: apeluju, pišu, nadaju se da će svih 14 korisnika ponovo dobiti šansu da se vozi - bezbedno.

-Dnevni boravak radi već 20 godina, a kombi-vozilo je iz 2006. godine i više nije bezbedno zbog neprestanog korišćenja - svedoči za „Novosti“ Ljiljana Mihajlović, koordinatorka Dnevnog boravka, jednog od najuspešnijih u Srbiji. - Samo smo u toku prošle godine na popravke utrošili 310.000 dinara. Nadamo se da ćemo sakupiti dovoljno sredstava i da će biti donatora koji će shvatiti koliko prevoz znači našoj deci i svim članovima Udruženja.

Do svakog korisnika, do svakog sela, stiže već oko 6 sati ujutro vredna negovateljica Katarina Unić. I sama je majka deteta sa posebnim potrebama. U Udruženju je i vozač.

- Dešavalo se da kočnice otkažu, zaista svaki put proveravam detaljno da li je sve u redu - kaže Katarina, koja zajedno sa drugim negovateljima nesebično brine o svom korisnicima Dnevnog boravka.

Ovo Udruženje od osnivanja nikada nije sedelo skrštenih ruku, čekajući sredstva iz budžeta. Pisali su projekte, aplicirali, sami sakupljali sredstva, uspevali i da zarade prodajući rukotvorine. Tako su obezbedili i čitavu zgradu za Dnevni boravak, koji se nalazi u samom centru Trstenika.

- Radimo u dve grupe, u prizemlju su teško pokretna lica sa ozbiljnim poteškoćama, koje pokušavamo da animiramo, dok je na spratu grupa čiji članovi uprkos invaliditetu mogu da se razvijaju, savladaju neku veštinu okupacionom terapijom, i očuvaju postojeće veštine, što je izuzetno važno - svedoči Ljiljana.

Porodicama trsteničkog kraja koje žive na selu Dnevni boravak mnogo znači, jer mogu da se posvete i poljoprivrednim radovima znajući da su njihova deca na sigurnom. U Boravku svakoga dana 24 korisnika uči da se socijalizuje, pohađaju grnčarske, slikarke i druge kreativne radionice. Zajedno spremaju kolače, zajedno slave sve rođendane i praznike. Pripremaju i pozorišne predstave.

BORBA ZA SVAKO DETE

NIJE Dnevni boravak jedina usluga koju imaju svi Trsteničani sa posebnim potrebama. Podrška roditeljima, program rane intervencije kod dece koja kasne u razvoju, takođe su deo napora ovog Udruženja.

-Volim da se družim sa drugovima i drugaricama, volim i da kuvam kafu ovde - kaže Branko(26), korisnik Dnevnog boravka.

Branko se, kao i njegovi drugari, nada novom kombiju. Na duži put odavno nisu išli, a vole kampovanja i more. Da li će ovoga leta videti Jadran, sada zavisi od dobre volje ljudi.

POMOĆ

SVI koji bi da pomognu da MNRO Trstenik dobije kombi vozilo, mogu to učiniti uplatom dobrovoljnih priloga na njihove račune: dinarski 150-15074-21 (Eurobanka, Direktna) i devizni IBAN: RS35330007080000527027

SWIFT: RZBAATWW Raiffeisen bank International AG

https://fb.watch/j-FqJr4TwD/

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)