IZLOŽBE, KONCERTI, SPORTSKE MANIFESTACIJE: Bogat program povodom Dana grada Šapca

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

18. 04. 2023. u 16:59

ŠABAC nizom kulturnih svetkovina obeležava Dan grada, u znak sećanja na 22. april 1867. godine, kada je poslednji osmanski vojnik grad na Savi, a njihov starešina ključeve šabačke tvrđave na Savi predao kapetanu srpske vojske Lazaru Cukiću.

ИЗЛОЖБЕ, КОНЦЕРТИ, СПОРТСКЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ: Богат програм поводом Дана града Шапца

foto v mitrić

Oslobođenje Šapca, na simboličan način, označilo je i oslobođenje Srbije, s obzirom da je garnizon koji se nalazio u Šapcu, zajedno sa Kladovom, Beogradom i Smederevom, našao u poslednjoj grupi utvrđenja koja su prešla pod srpsku jurisdikciju.

Povodom Dana grada dodeljuje se i najviše gradsko priznanje – Aprilska nagrada. U okviru svečarenja je i otvaranje izložbe Narodnog muzeja Šabac – „Praistorijsko svetilište u Desiću – jedno moguće čitanje“, autora Momira Cerovića. Izložba predstavlja prikaz višegodišnjih arheoloških istraživanja na praistorijkom lokalitetu u selu Desić i kruna je rada koji su podržali Ministarstvo kulture i Grad Šabac.

Međuopštinski istorijski arhiv Šabac organizator je izložbe MIAŠ “Stara štampa – 140 godina Šabačkog glasnika”, autorke Gordane Filipović. Postavka daje prikaz štampe u Srbiji, počev od prve polovine 19. veka, kada je Srbiji hatišerifom (1830.) data autonomija, pa više nije bilo smetnji za osnivanje štamparija i izdavanje novina. Šabac je prvu štampariju (Andrije Slavuja) dobio 1881. godine, a 1. januara 1883. godine izašao je prvi broj „Šabačkog glasnika“, zbog čega je deo izložbe posvećen 140. godišnjici najstarijeg šabačkog lista. Kao arhivsko – bibliografski rariteti, izloženi su sačuvani pojedini primerci listova i časopisa, koji danas predstavljajuvredan izvorni materijal o vremenu, ljudima i raznim zbivanjima u Šapcu i Podrinju.

Biblioteka šabačka biće domaćin izložbe Škole primenjenih umetnosti „Trag u vremenu“ u okviru edicije „Kultura ćirilice“.Trodecenijski kontinuitet rada i stremljenja Škole primenjenih umetnosti i više od dve decenije duga saradnja sa Bibliotekom šabačkom manifestovana je kroz desetine postavki i stotine izloženih eksponata. Šapčani i njihovi gosti će u Narodnom muzeju moći da uživaju u izložbi “Slikari i dela – slike iz Likovne zbirke Narodnog muzeja u Šapcu“, gde će biti izložena dela Uroša Kneževića, Miloša Tenkovića, Stevana Čalića, Maru Jelesić, Jovana Bijelića, Milića Stankovića, Branka Stankovića, Desanku Stanić, Vladislava Lalickog, Slobodana Peladića, Branislava Nikolića… Kulturni centar, mesto je izložbe i “Akvarel i tačka”, slikara Dušana Đukarića iz Beograda. Za ovu priliku, tokom boravka u Šapcu, Dušan će oslikati i nekoliko šabačkih scena. U Dom kulturu Prnjavor u Prnjavovu, biće održana predstave "Poltron“ u izvođenju Amaterskog pozorišta Prnjavor.

Cerska trka sa preprekama sportski je događaj na planini Cer. Organizatori sz Turistička organizacija grada Šapca i Udruženje građana „Cerska bitke“. Na Trgu šabačkih žrtava u biće kreativni, muzički i zabavni program za najmlađe „ Igraj sa nama. Dan grada slavimo zajedno“.

Šabačko pozorište će biti mesto koncerta Hora RTS-a u čast Dana grada Šapca – Otvaranje koncertne sezone u Šapcu.Program „Srpska horska muzika“ izvodi Hor Radio-televizije Srbije pod dirigentskom palicom Hadži Jakova Milutinovića.  Tu je i otvaranje izložbe pozorišne fotografije, autora Jugoslava Radojevića. U okviru kulturnih dešavanja u Šapcu je 7. Festival „Pozorišno proleće“ koji će trajati do 29. aprila. Manifestacija se organizuje od 2016. godine, kao festival najreprezentativnijih produkcija institucionalnih pozorišta Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave