POSLE PRAKSE I UGOVOR: U Vojvodini pozitivna iskustva i sve prihvaćeniji model dualnog obrazovanja u srednjim školama

J. S.

27. 03. 2023. u 10:02

MODEL dualnog obrazovanja, uveden u našoj zemlji pre sedam godina, sve je značajniji i svake se godine proširuje lista profila koja obrazuje učenike uz rad. Kao most koji povezuje privredu sa obrazovanjem, dualno obrazovanje sve je traženije u brojnim domaćim kompanijama. Do sada se 150 škola u Srbiji, približno trećina je u Vojvodini, uključilo u dualni vid obrazovanja u saradnji sa 700 kompanija.

ПОСЛЕ ПРАКСЕ И УГОВОР: У Војводини позитивна искуства и све прихваћенији модел дуалног образовања у средњим школама

Gimnazija "Laza Kostić" Novi Sad (Vikipedija)

- Iskustva koja imamo kazuju nam da između 70 i 80 odsto učenika, koji završe školovanje u dualnom sistemu obrazovanja, nakon završetka srednje škole ostaju da rade u kompanijama u kojima su imali praktičnu nastavu - kaže potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar Žolt Sakalaš.

Po rečima zamenice resornog pokrajinskog sekretara Slađane Bursać, sistemskim pristupom okvirnom planiranju upisa za nekoliko narednih školskih godina, uzimajući u obzir razvoj i potrebe privrede, umanjuje se potencijalna opasnost neadekvatne procene potreba tržišta rada. Takođe, potrebno je sistemski pristupiti jačanju međusektorskog pristupa i koordinisanog sprovođenja politika i mera, koje se odnose na vaspitno-obrazovni sistem i privredu.

LAKŠE I ZA POSLODAVCE

ZNAČAJNO je i to što će poslodavci, prema predviđenim izmenama, moći da računaju na jednostavniju proceduru, kako bi ušli u sistem dualnog obrazovanja - smatra Gabrijela Grujić, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija.

U Novom Sadu je održana i prva javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o dualnom obrazovanju čiji je predlagač Ministarstvo prosvete. Najvažnije izmene koje Nacrt predviđa su: mogućnost povećanja fonda sati učenja kroz rad i to 60 odsto za trogodišnje obrazovne profile i 40 odsto za četvorogodišnje obrazovanje.

Nacrt takođe predviđa i pojednostavljenje akreditacije za poslodavce za učenje kroz rad, formiranje mešovitih odeljenja, vrednovanje kvaliteta učenja kroz rad, utvrđivanje nadležnosti i uloge Kancelarije za dualno obrazovanje i NOKS, uvođenje statusa trening centra za škole kao i treninga Alijansi poslodavaca ali i pravni osnov za finansijsku podršku dualnom obrazovanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DUVAN: Neprijatelj zdravlja, životne sredine i ekonomije