SAD DOBRIVOJE "NA SCENI": Ponovo će biti održan "Putujući festival dokumentarno-igranog filma Mladenci“

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

20. 03. 2023. u 19:24

TRI godine od smrti utemeljivača, Dobrivoja Doke Pantelić iz Donjih Brezovica, u Rađevini, ponovo će biti održan "Putujući festival dokumentarno-igranog filma Mladenci“, koji je, tradicionalno, održavan 17 godina, u Jadru, Rađevini, Azbukovici, Podgorini i Podrinju.

САД ДОБРИВОЈЕ НА СЦЕНИ:  Поново ће бити одржан Путујући фестивал документарно-играног филма Младенци“

Foto;V Mitrić

Uz suprugu Dobrilu i sina Milana, Dobrivoje je uvek imao sjajne saradnike u pripremanju dokumentarnih filmova, koji čuvaju od zaborava naše običaje, navike, kulturu, tradiciju, verovanja. Za života Dobrivoje je sa porodicom osvojio više od 150 najviših nagrada na festivalima dokumentarnog etno-filma u zemlji i inostranstvu, među kojima i znatan broj onih u konkurenciji sa profesionalcima u tom poslu.

Dobrivoje i Dobrila su skoro čitav život beležili nacionalnog blago zapadne Srbije. Snimili su više od 30.000 sati sirovog materijala i napravili više od 200 dokumentarno-igranih filmova.

- Jedini smo dobitinici Plakete Jugoslovenske kinoteke na području čitave bivše Jugoslavije - kaže ponosno Dobrila Pantelić. - Od prošle godine Etnografski muzej u Beogradu ustanovio je nagradu za film koja nosi ime Dobrivoja Pantelića. Nastavila sam rad kojim sam se bavila sa Dobrivojem, a u tome mi pomažu sin Milan, snaha Sandra i unuke Dijana i Tanja. Ove godine biće prikazana četiri filma i to Priče iz vodenice, Stari kovac, Hleb Tain i finalni film DOKO.

Posle Loznice, gde festival stiže 22 marta na Mladence, u Vukov dom kulture, Putujući festival se seli u Mali Zvornik, pa u Ljuboviju i na kraju u varošicu Pećku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!