SRAMAN ZAHTEV HRVATA U SRBIJI: Traže da se prestane sa prikazivanjem filma „Oluja“ u školama

Novosti online

03. 03. 2023. u 18:19

DEMOKRATSKI savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) i Hrvatsko nacionalno veće (HNV) izrazili su u danas strahovanje da će učenici hrvatske nastave u Srbiji biti izloženi aktima mržnje u slučaju prikazivanja filma „Oluja“ u školama koje pohađaju, pa su zatražili da se film tamo ne prikazuje.

СРАМАН ЗАХТЕВ ХРВАТА У СРБИЈИ: Траже да се престане са приказивањем филма „Олуја“ у школама

Foto "Omega produkcija"

DSHV i HNV zatražili su da se film o pogromu srpskog stanovništva u Hrvatskoj 1995. godine ne prikazuje u školama s nastavom na hrvatskom jeziku i u mestima gde Hrvati žive većinski. Prethodno je prikazivanje filma preporučilo Ministarstvo obrazovanja.

Ministarstvo je preporučilo školama projekciju tog igranog filma navodeći da on za temu ima „tragičnu sudbinu srpskog stanovništva proteranog 1995. tokom hrvatske vojne akcije „Oluja“, s prostora Dalmacije, Like, Banije, Korduna, na kojem je vekovima živelo“, i da ima obrazovnu i vaspitnu funkciju.

- Dopuštajući pluralnost perspektiva ocene istorijskih događaja i uvažavajući značaj filmske umetnosti u vaspitno-obrazovnom procesu, ukazujemo na činjenicu da prikazivanje filma „Oluja“ može snažno da utiče na širenje negativnih stereotipa o Hrvatima - objavio je tim povodom DSHV na Tviteru.

Po njihovoj oceni, to može da poveća negativne osećaje prema Hrvatima i ojača netoleranciju među adolescentima u Srbiji.

- Negativno označeni, jer se takva slika generiše u filmu, mladi će Hrvati, opravdano strahujemo, dodatno biti stavljeni u deprivirani položaj - navodi stranka hrvatske manjine.

Iskazujući bojazan da će osmaci i srednjoškolci hrvatske zajednice biti izloženi aktima mržnje, DSHV je naveo kako očekuje „da se ovaj film ne prikazuje u školama u Srbiji u kojima postoji nastava, između ostalih, i na hrvatskom jeziku i u onim mestima gde živi veći udeo Hrvata“.

Predsednik HNV-a Jasna Vojnić saopštila je da su bili izuzetno neprijatno iznenađeni dopisom koji je stigao u škole i to u trenutku kada je počelo otopljavanje odnosa Srbije i Hrvatske.

- Odmah nakon saznanja o preporuci školama preduzeli smo korake diplomatskog rešavanja nastale situacije, i u tom smislu imali smo i sastanak s ministrom obrazovanja na kojem je izneta naša velika zabrinutost i očekivanje da se ovaj slučaj razreši - navela je ona u izjavi.

Posle razgovora s ministrom i njegovim timom „dobili smo uverenja da će se preduzeti konkretni koraci i da se film neće prikazati u školama gde se nastava izvodi i na hrvatskom jeziku“, dodala je ona.

Jasna Vojnić je poručila da će HNV ipak nastaviti da radi na tome da se preporuka preispita, „da se spreči afirmacija nasilja, da se istorijskim događajima pristupa celovito i da se vratimo na put izgradnje dobrih bilateralnih odnosa dveju država“.

Igrani film „Oluja“ redatelja Miloša Radunovića počeo je u bioskopima da se prikazuje u januaru ove godine.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: Izabrani dobitnici zlatnih i srebrnih plaketa za najplemenitiji podvig u 2022. godini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)