RAČUNI PO ZAKONU, ALI KUĆE NISU: I ove, prve srede u mesecu, Novosađani se žalili gradskoj Komisiji za predstavke

Z. GRUMIĆ

02. 03. 2023. u 16:48

KOMISIJA za predstavke i predloge pri gradskoj skupštini Novog Sada juče je u svom uobičajenom terminu, prve srede u mesecu, saslušala pritužbe, žalbe i sugestije nekoliko sugrađana u vezi sa uglavnom komunalnim problemima koji tište njih i njihove komšije, u različitim delovima grada.

РАЧУНИ ПО ЗАКОНУ, АЛИ КУЋЕ НИСУ:  И ове, прве среде у месецу, Новосађани се жалили градској Комисији за представке

Z. Grumić

U ime oko 30 domaćinstava Proleterske i par okolnih ulica na Klisi, Dragica Lazić i Neđeljko Milojević zatražili su pomoć kako bi konačno prebrodili birokratske prepreke i ozakonili svoje kuće, izgrađene još pre tri decenije na toj lokaciji.

- Platili smo za te objekte urbanističko-tehničke uslove i ostale dažbine i za tu, kako nam je tada rečeno, privremenu legalizaciju izdvojili smo znatne sume novca. U našim domovima imamo struju, vodu, gas, plaćamo porez i račune za „Informatiku“ a vodimo se kao „zelena površina“ – istakla je Dragica Lazić napominjući da svi njihovi pokušaji da ozakone, odnosno uknjiže te nekretnine do sada nisu urodili plodom.

Predsednica Komisije Jelena Crnogorac rekla je da su neka od navedenih pitanja već rešena nedavnim izmenama urbanističkog plana dela tog naselja i dodala da će odgovore o tim pitanjima zatražiti od nadležne Gradske uprave i proslediti ih u pisanoj formi podnosiocima predstavke.

NEMA SNA OD

LAVEŽA PASA

ĐORĐE Jevrić sa Salajke izneo je problem „nekontrolisanog laveža pasa“ u tom naselju jer ih njihovi vlasnici, smatra on, ne drže u skladu sa odgovarajućom gradskom uredbom.

- Psi laju i po deset sati, danju i noću. To je neizdrživo, ne mogu ljudi da spavaju a moja ćerka, koja je studentkinja, mora da ode kod svoje bake u drugi kraj grada da uči – kaže Jevrić.

Komunalne probleme građana dela Podbare, koji žive u ulicama Jug Bogdanovoj, Bele njive, Tekelijinoj i Venizelosovoj, izneo je Mladen Cvijetić ukazujući na nedostatak trotoara pa, kako je rekao, majke su prinuđene da kolica sa decom guraju po kolovozu, što je opasno imajući u vidu gust saobraćaj i u tom delu grada.

- Tražimo da budu izgrađeni trotoari i postavljeni stubići gde god je to potrebno – naveo je on i dodao da je tim povodom nadležnima upućena peticija sa oko 3.000 potpisa.

Na ovoj sednici Komisiji je dostavljen i predlog da odavno napuštena kasarna „Arčibald Rajs“ u Futoškoj ulici bude prenamenjena u studentski dom.

- Kapaciteti studentskih domova nisu dovoljni a cene privatnih stanova su za studente veoma visoke, tako da ima i onih koji odustaju od studiranja jer nemaju dovoljno novca da plate za stanovanje i ostale troškove – kazala je Isidora Čeleketić iz Omladinske studentske akcije.

Sva pitanja koja se odnose na fakultete i studentske domove nisu u nadležnosti Grada nego Pokrajine a kasarna je državna svojina tako da Komisija nije u mogućnosti da se tim povodom obrati nadležnima, objasnila je predsednica Crnogorac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a