POSEBAN TRETMAN STABALA : U Novom Sadu počeli sa primenon specijalne nege drveća kao u svetskim metropolama

S. BAJIĆ

23. 02. 2023. u 12:16

JKP „Gradsko zelenilo“ u Novom Sadu, počelo je danas da primenjuje specijalni tretman zimske zdravstvene nege drveća u Železničkom, Limanskom i Dunavskom parku.

ПОСЕБАН ТРЕТМАН СТАБАЛА : У Новом Саду почели са применон специјалне неге дрвећа као у светским метрополама

Gradsko zelenilo

Radnici tog javnog preduzeća tretiraće drveće i ukrasno šiblje i žbunje u svim gradskim parkovima, uličnim drvoredima i kvartovskim zelenim površinama posebnom mešavinom mineralnih ulja koja sadrže specijalno odabrane fungicide, i insekticide.

- Sa tretmanima ćemo sutra nastaviti u Kameničkom i u novom parku između Novog naselja i Detelinare kao i uličnim drvoredima - kaže Miloš Egić, generalni direktor „Gradskog zelenila“.- Zimsko tretiranje je značajna mera u sizbijanju biljnih bolesti i štetočina na svim vrstama drveća i žbunja u urbanim sredinama, koji se primenjuje u najrazvijenijim gradovima Evrope i sveta. Jer, na taj način se smanjuje potencijal biljnih bolesti i štetočina koji prezimljavaju u krošnjama stabala, sakriveni u pukotinama kore, pupoljcima, ranama na kori. Zdravstveni tretman plavim i crvenim uljem značajno će unaprediti zaštitu drveća i žbunja od štetnih organizama tokom vegetacije. Naše preduzeće će na zahtev gradonačelnika Milana Đurića u narednom periodu maksimalno pojačati mere zaštite postojećeg i sadnje novog drveća u gradu i prigradskim naseljima.

U Gradskom zelenilu ističu da će narednih dana prskanje raditi iz ručnih i pokretnih atomizera, kako bi stigli da zaštite svo drveće u gradu.

SARADNjA SA INSTITUTOM

Tretmani se, kako ističe dr Verica Vasić, naučni savetnik na Institutu za nizijsko šumarstvo, sprovode u saradnji sa tom kućom i to po lepom vremenu na temperaturi iznad osam stepeni, kada nema vetra, kad su stabla suva.

- Optimalno vreme za zimsko tretiranje drveća protiv štetočina i bolesti je krajem februara, neposredno pred početak vegetacije. Tretiranje treba završiti početkom marta, kada se pojave prvi pupoljci na drveću - kaže dr Vasić.

- U dogovoru sa stručnjacima i direktorom Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu, prof dr Sašom Orlovićem, doneli smo odluku da zdravstvenu zaštitu drveća podignemo na najviši mogući nivo. Pored zaštite, uvešćemo i lečenje oštećenog i bolesnog drveća ubrizgavanjem specijalnih injekcija s lekovitim rastvorom direktno pod koru. To je tretman koji se koristi u urbanim sredinama, takođe radi se o ekološki najprihvatljivijem tretmanu u urbanoj sredini. Unapredićemo hirurgiju drveća istrugivanjem truleži, a ta mesta ćemo popunjavati specijalnim plombama kako bi srečili dalji razvoj truleži. Takođe, nastavićemo i sa folijarnom prihranom drveća, koju smo počeli da primenjujemo prošle godine, koja obezbeđuje nedostajuće minerale drveću koje raste u urbanim uslovima - kaže Danijela Andrić, pomoćnik direktora Gradskog zelenila.

 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)