ZELENI SAVET U PARAĆINU: Održana prva sednica, kvalitet vazduha u centru pažnje

Зорана Рашић
Zorana Rašić

09. 02. 2023. u 22:14

OPŠTINA Paraćin uspela je da uđe u grupu od 12 opština u Srbiji koje će dobiti pomoć za izradu Programa kvaliteta vazduha, istaknuto je na prvoj sednici Saveta za zaštitu i unapređenje životne sredine u tom gradu – Zelenog saveta.

ЗЕЛЕНИ САВЕТ У ПАРАЋИНУ: Одржана прва седница, квалитет ваздуха у центру пажње

Foto: Z. Rašić

Trenutno postoje dve lokacije za merenje parametara kvaliteta vazduha, u gradu u blizini Elektrodistribucije i u selu Popovac, a namera je da ih bude više ukoliko se obezbede sredstva.

Kako je na ovoj sednici objašnjeno, izrada Programa kvaliteta vazduha je zakonska obaveza, predstoji raspisivanje javne nabavke za to i očekuje se da taj dokument bude završen do kraja godine. U njemu će biti predviđene mere za unapređenje kvaliteta vazduha koje su realno prihvatljive.

Kada se u pitanju lokacije na kojima su najčešća prekoračenja parametara, navedeno je da je u pitanju Popovac, koji je karakterističan po tome da su prekoračenja veća leti nego zimi i noću nego u ostalim dobima dana, pa je potrebno utvrditi ko su zagađivači i obavezati ih da preduzmu mere.

Za kvalitet vazduha, takođe, problem je i spaljivanje sekundarnih sirovina, dok će smetlište Buljanka u skorije vreme biti sanirano. U vezi ove tačke biće formulisani zaključci i pokrenute inicijative kod nadležnih organa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista