ČAS SPORTA SVAKI DAN: Inicijativa nastavnika fizičkog u Novom Sadu

S. BAJIĆ

08. 02. 2023. u 12:00

UČESTALIJE bavljenje sportom učenika, posebno na časovima fizičkog vaspitanja, direktno bi uticalo na pravilniji razvoj mladih, u poslednje vreme zagledanih u kompjutere i telefone, i doprinelo zdravijoj naciji.

ЧАС СПОРТА СВАКИ ДАН: Иницијатива наставника физичког у Новом Саду

N.Karlić

To potvđuju i nadležni u oblasti sporta i omladine u gradu i bezrezervno podržavaju ideju da broj časova fizičkog vaspitanja, svakako u skladu sa odlukama resornih ministarstava, bude uvećan.

- Kada je reč o bavljenju sportom mladih, uvek kažem da, naravno, povećati fizičke aktivnosti koliko je to moguće- ističe Ognjen Cvjetićanin, član Gradskog veća zadužen sa sport i omladinu, inače bivši sportista.- Podržavam fizičke aktivnosti s obzirom na to da živimo u vremenu modernih tehnologija pa je deci sve manje vremena za igru, što utiče na pravilan razvoj. Upravo u tom periodu potrebno je usmereno fizičko vežbanje uz nadzor nastavnika.

BESPLATNO U SALAMA

NOVI SAD je jedini grad u Srbiji koji sa 20 miliona dinara godišnje, već sedam godina finansira besplatno bavljenje sportom oko 3.000 učenika u njihovim, školskim salama za fizičko, kao i školska sportska takmičenja. To je pokušaj da se nadomesti manji broj časova fizičkog vaspitanja.

- Sa decom rade mladi profesori, posvećeni, i nema zahteva za oslobađanje od časova fizičkog. Dodatno se, po tri časa utorkom i četvrtkom, radi u školskim dvoranama- kaže Vlastimir Mastilović, načelnik Gradske uprave za sport i omladinu.

Po rečima Gorana Stevanovića, direktora osnovne škole „Jovan Popović“, koji je član Upravnog odbora Društva direktora škola Srbije, inicijativa za svakodnevne fizičke aktinosti potekla je upravo od nastavnika tog predmeta. Osnova je potražena u rezultatima istraživanja Svetske zdravstvene organizacije po kom su uočeni deformiteti stopala i kičme kod učenika.

- Kod nas se fizičko radi tri puta nedeljno, a preporuka je svakodnevno- kaže Stevanović.- Problem je u fondu časova učitelja i nastavnika fizičkog vaspitanja koji bi trebalo da uže sarađuju i da, ne remetivši zakon, usklade raspored rada sa decom na prelasku iz nižih u više razrede. Suština je da strunjaci, nastavnici, uz učitelje rade sa decom i u nižim razredima kako bi zavoleli sport u startu i kasnije održavali.

Svih 35 osnovnih škola u Novom Sadu imaju sale za fizičko, a „Jovan Popović“, „Veljko Vlahović“ i „Vuk Karadžić“ učestvuju u pilot projektu jednosmernog rada, po kom učenici posle nastave ostaju u školi i bave se vannastavnim aktivnostima do 16 časova, do kada su im roditelji na poslu.

-Tu ima prostora za radne aktivnosti i, svakako, za sportske sekcije – kaže Stevanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OD RUDOG POLJA DO KRALJEVA: Kraljevčani danas obeležavaju imendan svog grada