STEFANU MILENKOVIĆU FEBRUARSKA NAGRADA NOVOG SADA: Bronzana novosadska golubica u rukama virtuoza

Z. GRUMIĆ

01. 02. 2023. u 18:34

NAŠEM proslavljenom violinisti Stefanu Milenkoviću, danas je uručena Februarska nagrada Novog Sada, godišnje visoko gradsko priznanje koje mu je, povodom Dana grada 1. februara, dodeljeno u prvom redu za njegov veliki doprinos u realizovanju projekta Evropska prestonica kulture.

СТЕФАНУ МИЛЕНКОВИЋУ ФЕБРУАРСКА НАГРАДА НОВОГ САДА: Бронзана новосадска голубица у рукама виртуоза

Pres služba Grada Novog sada

Primajući bronzanu golubicu iz ruku gradonačelnika Milana Đurića na Velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta, u prisustvu izaslanika predsednika Republike Srbije Milorada Veljovića, potpredsednika republičke Vlade i ministra odbrane Miloša Vučevića i mnogobrojnih gostiju na Svečanoj akademiji upriličenoj povodom 275. rođendana grada, Milenković je zahvalio onima koji su ga predložili za to značajno priznanje kao i institucijama koji su odlučile da on bude laureat.

- Moja želja je da novčani deo ove nagrade doniram Akademiji umetnosti u Novom Sadu, jer svi smo saglasni da imamo veoma talentovane studente, uopšte talentovanu decu ovde u Srbiji, ali i da uslovi za njihovo studiranje uvek mogu da budu bolji. A podrške nikad ne može da bude previše – rekao je maestro.

Naglasivši da je njegova misija posvećena mladima, Milenković im je ovom prilikom poručio da sanjaju i da ostvaruju svoje snove.

- Sposobnost da zamislimo nešto boljim nego što ono jeste, najmoćniji je alat koji je dostupan ljudskom biću. Ono što misliti vi ćete postati i samim tim ćete pozitivno uticati na vaše okruženje.

Posavetovao je mlade da budu „fleksibilni ali odlučni“, da čuju različita mišljenja ali da ostanu dosledni svojoj viziji. A onima koji žele da krenu putem muzičke umetnosti poručio je da taj put nije ni lak ni brz.

Foto Pres služba Grada

- Vi preuzimate na sebe odgovornost da budete čuvari istorije i direktna spona između prošlosti i budućnosti. Vi u soje ruke dobijate super-moć, sposobnost da inspirišete ljude, da se publika sa vama smeje, plače...Imate direktan potencijal da učinite ovaj svet boljim.

Milenković, koji je danas i profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu i umetnički direktor Gradske koncertne dvorane, u svom vrlo inspirativnom govoru podsetio je na najznačajnije projekte ostvarene protekle godine, kada nas je Novi Sad predstavio svetu kao Evropska prestonica kulture, među kojima su stvaranje Gudačke reprezentacije mladih-GRMI i drugo izdanje Internacionalnog violinskog kampa koji je okupio najtalentovanije violiniste iz Srbije, regiona i sveta.

- To je bila lepa poruka, da drugi dolaze kod nas da nešto nauče a ne samo da mi idemo u svet tim povodom.

Gradonačelnik Đurić je zahvalio Milenkoviću ne samo za njegov doprinos sveukupnoj promociji grada nego i zbog toga što je izabrao Novi Sad za svoj dom, mesto življenja sa svojom porodicom.

Foto Pres služba Grada

- Jedan maestro, za koga se otimao ceo svet, postao je naš Novosađanin. Stefan Milenković je odabrao baš naš Novi Sad da ovde živi, radi, stvara, podučava, da bude naš dobar komšija.

Đurić je posebno istakao umetnikov doprinos stvaranju programskog identiteta Gradske koncertne dvorane u okviru nove Muzičko baletske škole kao i njegov doprinos kulturi grada i društva u celini.

Povodom Dana grada gradonačelnik Đurić je, zajedno sa predsednicom gradske Skupštine Jelenom Marinković Radomirović, u Gradskoj kući bio domaćin delegacijama pobratimskih i prijateljskih gradova Budve, Pečuja, Gomelja, Kumanova, Istočnog Sarajeva, Banjaluke, Sankt Peterburga, Tivta, Herceg Novog i Bijeljine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024