"MOJA PRVA PLATA" PO TREĆI PUT U BORSKOM OKRUGU: Sa srednjom školom 46, a sa fakultetom osmoro

S. M. JOVANOVIĆ

07. 02. 2023. u 08:15

U sve četiri lokalne samouprave u Borskom okrugu angažovane 54 nezaposlene osobe bez dosadašnjeg radnog iskustva, od kojih 46 sa srednjim, a osmoro sa visokim obrazovanjem.

МОЈА ПРВА ПЛАТА ПО ТРЕЋИ ПУТ У БОРСКОМ ОКРУГУ: Са средњом школом 46, а са факултетом осморо

Foto: S.M.Jovanović

U trećem ciklusu programa “Moja prva plata” u opštini Negotin svoje prvo radno iskustvo sticaće kod 11 poslodavaca ukupno 13 mladih sa srednjoškolskim i visokoškolskim obrazovanjem.  Najviše ih je u “Eliksir kraftu”  u kojem će narednih devet meseci prva iskustva sticati tri mlada inženjera građevinarstva, odnosno tehničke pripreme. Dvoje će raditi kao prodavci u trgovini i maloprodaji, a po jedan na poslovima administratora zdravstvenog osiguranja, knjigovodstva, administaciji ali i zanatskim zanimanjima kao što su frizer, fasader, autoelektričar.

-Imamo pozitivna iskustva sa ovim programom. Trenutno je jedan polaznik angažovan, a u prethodnim smo imali šestoro njih od kojih je jedan odustao, a petoro ih je ostalo da radi kod nas -  kaže Maja Radulović, zamenik direktora Društva u „Eliksir“ Prahovu.

U opštini Kladovo angažovano je 15 mladih od kojih će njih devetoro raditi u Zdravstvenom centru na poslovima kontiste, kuvara, medicinske sestre-tehničara, likvidatora-fakturiste i diplomiranog ekonomiste.  U Boru ih je 17 koji će prva radna iskustva sticati kao kuvari, knjigovođe, ekonomski i administrativni radnici, prodavci, manikiri, referenti obrade podataka.

Šansu u programu “Moja prva plata” dobilo je i devetoro mladih u majdanpečkoj opštini koji će kod osam poslodavaca raditi kao administratori zdravstvenog osiguranja, advokatski pomoćnici, blagajnici, referenti za turizam, knjigovođe, vaspitači.

-Mi smo za ovaj ciklus imali prijavljenih 115 poslodavaca koji su na 181 radnoj poziciji potraživala 223 radnika. Odobrili smo  197 osoba na 157 radnih pozicija kod 98 poslodavaca, ali su kod spajanja poslodavaca i radnika mnogi odustali, neki se čak nisu ni pojavili. Inače, za sva tri ciklusa ukupno je u Borskom okrugu angažovano 228 mladih, od kojih 104 u Boru, 64 u Negotinu, 34 u Kladovu i 26 u Majdanpeku -  kaže Lidija Načić, direktor filijale NSZ u Boru.

Treći ciklus programa “Moja prva plata” koji realizuje Nacionalna služba za zapošljavanje uz podršku Privredne komore Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija Srbije i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, zaokružen je nedavno potpisivanjem ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata.

BONUS VIDEO - SRPSKI SPASIOCI ISPRAĆENI APLAUZIMA: Krenuli u Tursku da spasavaju živote

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri