ŠKOLSKA SLAVA U NEGOTINU: Škole dostojno proslavile Savindan (FOTO)

S. M. J.

27. 01. 2023. u 16:53

U OPŠTINI Negotin u znak sećanja na Savu Nemanjića, brojnim programima danas je proslavljena je školska slava - Sveti Sava.

ШКОЛСКА СЛАВА У НЕГОТИНУ: Школе достојно прославиле Савиндан (ФОТО)

Foto: S.M.Jovanović

U svim pravoslavnim hramovima na području arhijerejskog namesništva negotinskog danas je povodom Savindana služena sveta liturgija, a školsku slavu obeležile su i sve vaspitno obrazovne ustanove u opštini Negotin.

Prigodnim besedama, recitacijama, koreografijama i pesmama učenici su pokazali koliko znaju o delu Svetog Save i njegovom prosvetiteljskom radu na priredbama koje su organizovane širom opštine Negotin u crkvama, Manastiru Vratna i osnovnim i srednjim školama, posle pauze koje je prethodnih godina izazvao virus korona.

- Istinski se nadamo da smo iz svega ovoga naučili jednu lekciju a to je da su naša majka crkva i naš stožer Sveti Sava stubovi našega društva, da su deca u Srbiji naša budućnost , a da ste vi ti koji posle roditelja njima usađujete instinsko seme, vi ih stavljate na pravi put, pred ono što ih čeka u životu. Mnogo je bolje kada to što ih čeka savlađuju uz pomoć božiju i naše svetitelje- rekao je u negotinskoj Gimnaziji pronamesnik Marjan Kerčulj.

Najmlađi su rado učestvovali i u pripremama za proslavu Savindana, ali i rezanju slavskog kolača, litirgiji u hramovima. Nije izostala ni tradicionalna dodela paketića koje su organizovale starešine i Crkveni odbori hramova u Negotinu i krajinskim selima.

 -Naša je misija da istrajemo na putu kojim nas je poveo Sveti Sava i vrednostima koje nam je dao naučio i generacije koje dolaze - rekao je jerej Marko Jokanović u Osnovnoj školi „12. septembar“ u Negotinu.

Kolačari, prosvetni radnici, Aktivi zaposlenih i učenici u školama u Negotinu, Prahovu, Radujevcu, Kobišnici, Štubiku, Plavni i drugim mestima bili su, takođe, na visini svog zadatka, odajući i na taj način zahvalnost svetitelju koji je izdejstvovao autokefalnost Srpske pravoslavne crkve, utemeljivši pravne i duhovne stubove srpske državnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POZIV LESKOVČANIMA: Preventivni pregledi bez zakazivanja