BOLNO SEĆANJE NA NOVOSADSKU RACIJU 1942. GODINE: Otvorena izložba o stradanju lekara u pogromu

Z. G.

25. 01. 2023. u 14:59

IZLOŽBA „Borci za život pred slugama smrti“, koja govori o stradanju lekara u Novosadskoj raciji 1942. godine, kada su ledenih januarskih dana mađarske okupacione snage u organizovanom pogromu pobile i pod led Dunava bacile oko 1.300 civila, uglavnom Srba, Jevreja i Roma, otvorena je danas na „Tribini mladih“ Kulturnog centra Novog Sada, u okviru programa „Ledena tišina“.

БОЛНО СЕЋАЊЕ НА НОВОСАДСКУ РАЦИЈУ 1942. ГОДИНЕ: Отворена изложба о страдању лекара у погрому

Pres služba Grada Novog Sada

Tu izložbu, koju publika može da vidi do 15. februara, priredio je Kulturni centar u saradnji sa Istorijskim arhivom Grada, Arhivom Vojvodine i Muzejom Grada Novog Sada.

- Izložba „Borci za život pred slugama smrti“ predstavlja još jednu opomenu i podsećanje na te strašne januarske dane 1942. godine i pomen za sve nevine žrtve pogroma - istakao je zamenik gradonačelnika Igor Crnobarac.

Negovanjem kulture sećanja na sve nevine žrtve tog strašnog zločina, kao grad i država šaljemo još jednu snažnu poruku da se takve stvari nikada ne smeju ponoviti niti zaboraviti, dodao je Crnobarac.

Direktor Istorijskog arhiva Grada Petar Đurđev je naveo da je tokom Novosadske racije ubijeno 29 lekara, što se vidi iz podataka zabeleženih u dokumentima korišćenim u pripremi izložbe.

- To je nenadoknadiv gubitak za Srbe, Jevreje i medicinsku struku. Sve to jasno govori o namerama Hortijevog režima da se obračuna sa obrazovanim i bogatim delovima društva srpske i jevrejske zajednice, kako bi sebi omogućio dugoročnu političku dominaciju na prostoru južne Bačke - istakao je Đurđev.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna