UBILI, PA POD LED BACILI VIŠE OD 1.300 SRBA, JEVREJA I ROMA: 81. godišnjica Novosadske racije - Sećanje mora da živi, kao zavet za budućnost

Z. GRUMIĆ

23. 01. 2023. u 16:58

OSAMDESETPRVA godišnjica zloglasnog pogroma u Drugom svetskom ratu, kada su u Novom Sadu pripadnici mađarske okupacione vojske, žandarmerije i policije januara 1942. godine pobili i pod led Dunava bacili više od 1.300 Novosađana, uglavnom Srba, Jevreja i Roma, obeležena je danas na novosadskom Keju žrtava racije.

УБИЛИ, ПА ПОД ЛЕД БАЦИЛИ ВИШЕ ОД 1.300 СРБА, ЈЕВРЕЈА И РОМА: 81. годишњица Новосадске рације - Сећање мора да живи, као завет за будућност

Pres služba Grada Novog Sada

Mnogobrojnim građanima koji su se i ovog puta okupili u velikom broju kod spomenika „Porodica“, uprkos jakom vetru, kiši i hladnom vremenu, obratio se gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić. On je istakao da postoje datumi koji nisu samo deo istorije i sećanja već predstavljaju veliku životnu lekciju.

- U te datume spadaju i ovi januarski dani, u kojima u tišini, pored spomenika „Porodica“, održavamo pomen na jezivo stradanje naših sugrađana pre 81 godinu. Sećanje mora večno da živi i to je naš zavet za budućnost – poručio je Đurić.

Grad Novi Sad zbog toga, dodao je gradonačelnik, svom snagom pokreće proces izgradnje Memorijalnog centra posvećenog žrtvama januarskog pogroma 1942. godine.

- Negovaćemo sećanje na sve žrtve i učiti generacije koje dolaze da zločini nemaju opravdanje i da ih nikada više ne dozvole - poručio je Đurić.

Molitveni pomen Jevrejske zajednice održao je vrhovni rabin Srbije Isak Asijel koji je, kao što je to činio na prethodnim pomenima, ispričao jednu ratnu priču o stradanju Jevreja tokom Drugog svetskog rata.

- Zločin nacističke Nemačke prema Jevrejima nema premca u istoriji bezumlja – kazao je Asijel.

Potom je usledio pomen Srpske pravoslavne crkve, koji je služio vladika valjevski Isihije uz sasluženje novosadskih sveštenika i đakona.

Skup je završen polaganjem venaca i cveća kraj spomen obeležja a prvi put su ove godine to učinili i predstavnici gradova stradalnika Republike Srbije, Niša, Kragujevca, Šapca i drugih kao i predstavnici jevrejskih opština u Vojvodini. U znak sećanja na žrtve venac je, po tradiciji, spušten u reku sa broda rečne flotile Vojske Srbije.

Pomen Žrtvama racije održan je u nastavku i kod spomen obeležja na Štrandu, mestu gde su zlikovci bacali žrtve pod led Dunava.

BONUS VIDEO - PRIPADNICI ROSU PUCALI NA SRBE: Teško ranjenog Miljana dovoze u bolnicu


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)