FEBRUARSKA NAGRADA STEFANU MILENKOVIĆU: Priznanje Novog Sada proslavljenom violinisti za doprinos projektu Evropske prestonice kulture

Z. GRUMIĆ

24. 01. 2023. u 16:04

PROSLAVLjENOM srpskom violinisti Stefanu Milenkoviću dodeljena je Februarska nagrada Novog Sada za 2022. godinu, jednoglasnom odlukom 71 odbornika na današnjoj sednici Skupštine grada održanoj, već po tradiciji, uoči Dana grada 1. februara.

ФЕБРУАРСКА НАГРАДА СТЕФАНУ МИЛЕНКОВИЋУ: Признање Новог Сада прослављеном виолинисти за допринос пројекту Европске престонице културе

Z. Grumić

To visoko gradsko priznanje pripalo je našem vrhunskom umetniku, virtuozu i muzičkom pedagogu svetskog glasa, kako je navedeno u predlogu, za veliki doprinos u ostvarivanju projekta Novi Sad-Evropska prestonica kulture kao i za njegova umetnička ostvarenja koja „neguju i afirmišu klasičnu muziku i nadahnjuju mlade umetnike“.

Milenković je pokazao izuzetnu posvećenost Novom Sadu i dao veliki doprinos razvoju kulturne i obrazovne scene našeg grada, izjavio je zamenik gradonačelnika Igor Crnobarac.

- Praktično da nema kontinenta na kojem on nije živeo, radio i nastupao a evo, odlučio je da svoje kofere spusti ovde u našoj Srpskoj Atini, 2021. godine – rekao je Crnobarac novinarima i dodao da Novi Sad sa misijom vrhunskog umetnika povezuju pre svega umetnost, muzika i mladost.

Izražavajući zahvalnost Milenkoviću i zbog toga što je učinio da klasična muzika bude dostupna velikom broju sugrađana, zamenik gradonačelnika je dodao da će naš violinista i muzički pedagog nastaviti da prenosi svoja znanja i iskustva budućim naraštajima.

Predlog za dobitnika Februarske nagrade podržali su i predstavnici opozicije, Bojan Radojević u ime Nove DSS i Đurađ Jakšić, predsednik odborničke grupe SRS.

- Ogroman benefit za grad Novi Sad je činjenica da je Stefan Milenković došao da živi u našem gradu i da je angažovan na Akademiji umetnosti i u novoj Muzičkoj i baletskoj školi – dodao je Jakšić.

Inicijativu za to da visoko gradsko priznanje dobije Milenković podneli su Akademija umetnosti Univerziteta u Novom Sadu i Udruženje građana „Valmaro trio“.

- Stefanova odluka da svoje ogromno znanje i iskustvo deli sa našom decom na Akademiji i da postavi rad nove gradske koncertne dvorane je neprocenjiva – navodi se u inicijativi novosadskog Udruženja.

Nagrada će laureatu biti uručena 1. februara, na svečanosti povodom obeležavanja Dana grada, ustanovljenog u znak sećanja na taj datum iz 1748. godine, kada je Novi Sad proglašen slobodnim kraljevskim gradom.

BEOGRAD VESTI - 81. GODIŠNjICA NOVOSADSKE RACIJE: Sećanje na 1.300 pod led bačenih Novosađana zavet za budućnost

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest