"SERBIKA" NAJBOLJA NA FESTIVALU U KIKINDI: Takmičilo se 40 horova (FOTO)

R. Š.

11. 12. 2022. u 14:33

APSOLUTNI pobednik trećeg Internacionalg festivala horova „Melodianum“, koji je ovog vikenda održan u Kikindi, je Ansambl srpske horske umetnosti „Serbika“ iz Sremske Mitrovice. Ovom horu pripao je „Gran pri“ jer je pobednik i u kategoriji mešovitih kamernih horova i dobitnik je specijalne nagrade za najbolju interpretaciju kompozicije starog majstora. „Serbika“ nastupa pod dirigentskim rukovodstvom mr Vladimira Opačića.

СЕРБИКА НАЈБОЉА НА ФЕСТИВАЛУ У КИКИНДИ: Такмичило се 40 хорова (ФОТО)

Foto: Kulturni centar Kikinda i Fejsbuk stranica "Serbica"

Za onlajn takmičenje na trećem „Melodianumu“ prijavilo se 40 horova, iz pet zemalja u regionu, Severne Makedonije, Crne Gore, BiH, Hrvatske i, naravno, Srbije. Njihovo pevanje žiri je ocenjivao u osam kategorija: mešoviti horovi sa više od 28 pevača, mešoviti kamerni horovi, ženski horovi, duhovna horska muzika, dečji horovi, dečji horovi osnovnih škola, pop-horovi, vokalne grupe i vokalno instrumentalni ansambli.

- Čestitamo svima. Volimo „Melodianum“ i radu mu se vraćamo.Topao, dobro osmišljen i organizovan događaj, srdačni ljudi, profesionalan odnos – poručili su horisti „Serbike“.

Predsednica žitija i dirigentica kikindskog hora „Attendite“ prof. dr Biljana Jeremić zadovoljna je jer se za festival prijavljuje sve više kvalitetnih horova.

- Ove godine horovi su bolje uvežbani, jer se očigledno, za razliku od perioda pandemije, kontinuirano radi – ocenila je Jeremićeva.

Osim takmičenja, Festival horova protekao je uz dva koncerta, Pevačko društvo ,,Prepodobni Rafailo Banatski" iz Zrenjanina pevalo u hramu Svetog oca Nikolaja u centru grada, a Ženska vokalna grupa ,,Res Miranda" iz Novog Sada, prošlogodišnji pobednik, i Muška pevačka grupa ,,Panonika" iz Zrenjanina koncert su održali u Narodnom muzeju. Nažalost, zbog bolesti pojedinih članova, izostao je nastup zrenjaninskog „Kamernog orkestra“. Održana su i dva stručna predavanja. Organizator festivala horova „Melidianum“ su Kulturni centar i Grad Kikinda, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!