UČENICIMA VREDNA OPREMA: Generalni konzul Rumunije posetio novosadsku OŠ "Žarko Zrenjanin"

Lj.P.

08. 12. 2022. u 15:38

UČENICIMA novosadske Osnovne škole "Žarko Zrenjanin", od danas je na raspolaganju savremena oprema, koju je donirao nacionalni savet rumunske zajednice.

УЧЕНИЦИМА ВРЕДНА ОПРЕМА: Генерални конзул Румуније посетио новосадску ОШ Жарко Зрењанин

FOTO:N KARLIĆ

Uručivanju vrednih poklona osmoletki, u kojoj se jedinoj u gradu i okolini uči rumunski jezik, danas je prisustvovao i generalni konzul Rumunije George Dinu.

Ovu školu pohađa više od 1.400 đaka, i već tri godine imaju mogućnost da fakultativno uče rumunski jezik. Ove godine njih 20, koliko ih se  odlučilo, podeljeni su u dva razreda. Želeći da im učenje, ne samo rumunskog, već i ostalih predmeta, bude što lakše, Nacionalni savet rumunske zajednice je juče ovoj školi uručio vredne poklone:pametnu tablu, deset tableta, laptop, projektor i štampač. Svečanom uručivanju darova prisustvovao je i George Dinu, generalni konzul Rumunije u Srbiji.

Ističući da je srećan što je u gostima škole u kojoj nastavu pohađaju i đaci, pripadnici Rumunske zajednice, konzul je rekao da je moderna oprema namenjena svim učenicima ove novosadske škole. Takođe je istakao da se oprema donira i školama u kojima se ne uči rumunski jezik.

Zahvaljujući na vrednim poklonima, Žarko Mušicki, direktor OŠ „Žarko Zrenjanin“, predočio je da je saradnja sa Rumunskom zajednicom dugogodišnja, i da od 2000. godine neguje prijatestvo sa 13. Osnovnom školom u Temišvaru. Novosadski đaci su, kako je istakao, upoznali Rumuniju, a njihovi vršnjaci iz Rumunije, Novi Sad i Srbiju.

- Rumunski je u našoj školi počeo da se uči pre tri godine, i za to smo dobili odobrenje Ministarstva prosvete – predočio je direktor Mušicki. - Imamo program za niže i više razrede.

Daniel Magdu, predsednik Nacionalnog saveta rumunske zajednice, koja je donirala školi opremu, kazao je da će i dalje nastaviti da pomažu obrazovne ustanove u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili