OČEKUJU PAROVE IZ CELE SRBIJE: Pomoć u borbi za potomstvo - Prve trudnoće u subotičkom Centru za VTO

J. L.

30. 11. 2022. u 19:44

U SUBOTIČKOJ Opštoj bolnici počeo je sa radom dugoočekivani Centar za vantelesnu oplodnju.

ОЧЕКУЈУ ПАРОВЕ ИЗ ЦЕЛЕ СРБИЈЕ: Помоћ у борби за потомство - Прве трудноће у суботичком Центру за ВТО

foto: J.L.

Urađen je postupak kod osam pacijentkinja, a kod dve je potvrđena trudnoća.Takođe, kod tri pacijentkinje odrađen je proces zamrzavanja emriona, koji će se vraćati u normalnom ciklusu pacijentkinja.

- Na samom početku pozivali smo manje grupe pacijenata zbog standardizacije rada i visokosofisticiranih uređaja koje imamo, ali od početka naredne godine krećemo rad sa velikim grupama pacijenata i siguran sam da će kod nas dolaziti parovi iz cele Srbije, pošto se nalazimo na listi Fonda i svi pacijenti koji su u državnom programu mogu da se oduče da vantelesnu oplodnju rade kod nas - objašnjava prim. dr Aleksandar Radulović, subspecijalista steriliteta i fertiliteta i načelnik Centra za vantelesnu oplodnju u Opštoj bolnici Subotica. 

Iz ovog Centra očekuju da će tokom prve godine biti odrađeno između 100 i 150 ciklusa, a kasnije će se taj broj na godišnjem nivou kretati između 200 i 300 cikusa.

Projekat opremanja i otvaranja Centra za vantelesnu oplodnju u subotičkoj Opštoj bolnici trajao je više od deset godina, u međuvremenu je stigla i trajna dozvola za rad, a krajem septembra počele su pripreme za prve postupke vantelesne oplodnje.

Procenat uspešnosti postupka vantelesne oplodnje na nivou države kreće se od 25 do 30 odsto, ali je moguće postići i do 60 odsto uspeha. Udeo parova koji se leče od neplodnosti u Subotici je oko 17 odsto, a Centar za vantelesnu oplodnju može u velikoj meri da doprinese povećanju nataliteta i prirodnog priraštaja.

Foto: Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)