BESKUĆNICA ZBOG "SMB" LIPE: Dvogodišnjim stambenim nevoljama Vesne Jevtić iz Lajkovca još se ne nazire kraj

B. Puzović

28. 11. 2022. u 08:21

UMESTO da preko leta pravi duboku hladovinu, lipa pored njenog stana zagorčava život Vesni Jevtić (62), penzionerki iz Lajkovca.

БЕСКУЋНИЦА ЗБОГ СМБ ЛИПЕ: Двогодишњим стамбеним невољама Весне Јевтић из Лајковца још се не назире крај

Foto B. Puzović

Jer, duže od dve godine, ona ne može da uđe u svoj dom zato što je moćno korenje stabla, koje se proteže ispod zgrade, odiglo temelj i deformisalo ulazna vrata, pa ne mogu da se otvore!

Stan od 37 kvadrata u prizemnoj, takozvanoj vojnoj zgradi u lajkovačkoj Ulici vojvode Mišića 108 A Vesna je kupila 2008. i u kompletno renoviranje uložila, kako kaže, značajna sredstva. Nažalost, samo nekoliko godina kasnije su počeli problemi.

- Najpre su se pojavile pukotine na zidovima, potom su se podigli i podovi, a onda nova ulazna vrata od aluminijuma više nisu mogla da se zatvore, pa je majstor stavio druga - objašnjava Vesna Jevtić. - Posle pola godine, međutim, i ona više nisam mogla ne samo da zaključam, već ni da zatvorim, a majstor je u čudu konstatovao kako će spasti sa šarki jer samo u mom stanu vrata "idu" uvis. Reče da problem pravi lipa čiji koren tačno ispod mog doma podiže temelj, a time i ulazna vrata.

Foto B. Puzović

Kada se ova Lajkovčanka obratila nadležnima u lokalnoj samoupravi, ispostavilo da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije korisnici zemljišta, odnosno dvorišta na kojem se nalaze zgrada i lipa. Zato je protiv njih podnela tužbu Osnovnom sudu u Ubu, sa zahtevom da uklone stablo. I, angažovan je veštak šumarske struke koji je utvrdio da su žile korena lipe, stare više od 50 godina i visoke oko 18 metara, dosegle ispod stambenog objekta, da vrše pritisak u svim pravcima i da je stablo neophodno poseći i iskopati korenov sistem.

- Međutim, veštak građevinske struke je procenio da šteta nije nastala od žila lipe udaljene oko 5,4 metra od mog stana, jer je u pitanju stara gradnja slabe nosivosti temelja, pa je došlo do sleganja tla i pucanja zidova - navodi Vesna. - Pokušala sam da angažujem druge veštake građevinske struke, ali nisam uspela, jer su svi odgovorili da su zauzeti velikim brojem predmeta. Novo suđenje se zbog toga ne zakazuje, a ja već više od dve godine, kao beskućnik, sa dva kofera, živim kod rodbine, ili po tuđim stanovima, jer u svoj ne mogu da uđem…

ODGOVOR VOJNOG PRAVOBRANILAŠTVA

VOJNO pravobranilaštvo u Beogradu, koje zastupa Vojsku Srbije, u odgovoru na tužbu je navelo da je tužba Vesne Jevtić - neosnovana.

S obzirom na to da su svi stanovi u zgradi uknjiženi na fizička lica i, ako postoji osnovanost za utuženje, tužbu je mogla podneti Stambena zajednica. S obzirom na to da je zemljište na kojem je sagrađena stambena zgrada u Ulici vojvode Mišića broj 108, sa devet stanova, i 108 A, sa dva stana, izgrađeno, a da Ministarstvo odbrane nije upisano kao imalac prava nijednog posebnog stana, tužba nema osnova...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a