BELA CRKVA ČEKA VOJSKU: Napuštena kasarna "Narodni heroj Slavko Munćan Sava" mogla bi da oživi posle 17 godina

J. J. BALjAK

17. 11. 2022. u 06:00

FORMIRANjEM nove vlade ponovo je aktuelizovano pitanje vraćanja obaveznog vojnog roka, što je probudilo nadu male opštine Bela Crkva da će se vojska vratiti u njihovu kasarnu "Narodni heroj Slavko Munćan Sava", koja je zatvorena pre 17 godina.

БЕЛА ЦРКВА ЧЕКА ВОЈСКУ: Напуштена касарна Народни херој Славко Мунћан Сава могла би да оживи после 17 година

Ulaz nije dozvoljen, Foto Privatna arhiva

Postoje naznake da će, ukoliko ova ideja države zaista bude realizovana, baš taj napušteni garnizon ponovo biti aktiviran, pa lokalna samouprava sa velikim očekivanjima čeka najavljenu stručnu raspravu na tu temu, jer bi povratak uniformisanih lica značio novi život za tu opustelu varošicu.

Vojska je u Beloj Crkvi bila prisutna od 1963. godine, kada je tu oformljen jedan od najvećih centara za obuku vozača u tadašnjoj Jugoslaviji. Tu se za dozvolu B, C i E kategorije obučilo preko 120.000 regruta. Poslednja klasa ispraćena je 2005, šest godina pre zvaničnog ukidanja vojnog roka u Srbiji.

- Koliko su kasarna i prisustvo vojske značili našoj opštini, osetili smo tek kada je ona zatvorena. Svi oficiri i podoficiri su sa svojim porodicama napustili Belu Crkvu.

Neki su otišli u penziju, a neki na službu u druge gradove. S druge strane, ogroman broj Belocrkvana, koji su tu radili kao pomoćno osoblje, ostao je bez posla, pa su mnogi uhlebljenje potražili u inostranstvu. Grad nam je tada odjednom opusteo - objašnjava, za "Novosti", predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić.

Vojni kompleks, koji se prostire na više od 88 hektara, od tada je napušten i zapušten.

Violeta Simić, Foto J. J. Baljak

Ima samo obezbeđenje, koje običnim građanima ne dozvoljava ulaz, zbog čega su objekti dobro očuvani. tj. nisu oštećeni ni pokradeni.

- Iako su već 17 godina napuštene, centralne zgrade su u odličnom stanju - ističe predsednica.

- Reč je o kapitalnim austrougarskim građevinama, koje su renovirane samo nekoliko godina pre zvaničnog odlaska vojske. Postavljen je tada i novi krov, tako da su sada potrebna minimalna ulaganja da bi ti objekti ponovo bili u funkciji.

Dodatnu nadu u povratak vojske Belocrkvanima uliva i to što je ove godine po prvi put započeta sanitarna seča drveća i rastinja, u koje je ceo garnizon tokom godina obrastao.

Nekadašnji regruti n, Foto Privatna arhiva

PRODAJA

REPUBLIČKA direkcija za imovinu nekoliko puta je oglašavala prodaju kasarne u Beloj Crkvi, jer, kako je tada ocenjeno, ona nije bila neophodna za funkcionisanje Vojske Srbije. Jedna od ponuđenih cena bila je i 4,2 miliona evra. Zainteresovanih kupaca nije bilo.

SUSRET PREKO 200 REGRUTA

LETOS je u belocrkvanskoj kasarni organizovan jedinstveni skup nekadašnjih starešina i regruta, koji su u ime nezaboravnih vojničkih dana provedenih u Beloj Crkvi, došli iz svih krajeva bivše Jugoslavije i mnogih evropskih zemalja. Bilo ih je preko 200.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati